Ένα χάπι την ημέρα κατά της συνηθέστερης μορφής καρκίνου του δέρματος

  • Iatropedia
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε το «πράσινο φως» σε ένα χάπι κατά του βασικοκυτταρικού καρκινώματος, της πιο κοινής μορφής δερματικού καρκίνου.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της US Food and Drug Administration, η ημερήσια λήψη του χαπιού Odomzo (γενική ονομασία sonidegib) της ελβετικής Novartis AG έδειξε στις σχετικές δοκιμές ότι συρρίκνωσε ή εξαφάνισε όγκους στο 58% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε. Όπως επισημαίνουν, το φάρμακο προορίζεται για ασθενείς με τοπικά προχωρημένο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα οι οποίοι δεν υποβάλλονται σε επέμβαση ή ακτινοθεραπεία ή οι όγκοι έχουν κάνει επανεμφάνιση μετά από κάποια θεραπεία.

Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα (BCC) προκαλούνται από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή σε άλλες μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας. Συνήθως εκδηλώνονται σε περιοχές όπου η επιδερμίδα είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην UV ακτινοβολία, όπως στο κεφάλι, τον αυχένα και κυρίως στην μύτη, ενώ τα τοπικά προχωρημένα βασικοκυτταρικά καρκινώματα (laBCC) δεν ανταποκρίνονται σε τοπική θεραπεία –χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία.

Το χάπι Odomzo λαμβάνεται μια φορά την ημέρα και τα αποτελέσματά του στις δοκιμές διήρκεσαν μεταξύ 1,9 και 18,6 μηνών, με το 50% των συμμετεχόντων να βιώνει την διαφορά για τουλάχιστον 6 μήνες. Η δόση ήταν 200 mg ημερησίως ενώ σε μεγαλύτερη δόση (800 mg) τα αποτελέσματα ήταν μεν παρόμοια αλλά παρατηρήθηκαν συχνότερες παρενέργειες: μυϊκοί σπασμοί, ναυτία, απώλεια μαλλιών, αλλαγή της αίσθησης της γεύσης, κόπωση, διάρροια, απώλεια βάρους και όρεξης, κνησμός, έμετος και πόνοι –πονοκέφαλος, μυαλγία, μυοσκελετικός πόνος και κοιλιακό άλγος.