Εν μέσω θέρους και καύσωνα το νομοσχέδιο για τη νέα Πρωτοβάθμια Υγεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Λίγο πριν κλείσει η Βουλή, γίνεται προσπάθεια από την ηγεσία του ΥΥΚΑ να κλείσει νομοθετικές εκκρεμότητες και να περάσει θέματα που ρυθμίζουν με διαφορετικό τρόπο την δημόσια υγεία.

Την Παρασκευή κατατίθεται πιθανόττατα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις ΤΟΜΥ. Οι διατάξεις του διχάζουν ωστόσο γιατρούς και κυβέρνηση καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα αλλά αντίθετα θα δημιουργήσουν κι άλλα. Στο ίδιο νομοσχέδιο – σκούπα , το υπουργείο Υγείας προσπαθεί πάντως να κλείσει κι άλλα θέματα.

Κάποια από αυτά είναι αδιαμφισβήτητα τα πλαφόν συνταγογράφησης αλλά και η διάταξη για τη συνταγογράφηση γενοσήμων που είναι σχεδόν έτοιμα ενώ ακολουθούνται από ρύθμιση για τη δημιουργία της επιτροπής αξιολόγησης, την οποία πριν από ένα μήνα είχε εξαγγείλει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος.

Νομοθετική ρύθμιση περιμένουμε και για την διόρθωση του rebate. Μάλιστα στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για την παρακολούθηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, τόσο το νέο ενοποιημένο rebate όσο και το νέο clawback συνδέθηκαν με την ανάπτυξη που θα ισχύσει ως παράμετρος και για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Η Ψυχική υγεία εξάλλου είναι ένα θέμα που χρονίζει και στοιχίζει σε πρόστιμα της ΕΕ κατά της χώρας μας αλλά και σε ταλαιπωρία ασθενών και εργαζομένων στον τομέα…

Η αποκέντρωση, η νέα οργάνωση, η κωδικοποίηση των αναγκών στην ψυχική υγεία σε δομές σε όλη την χώρα, ευελπιστούν ότι θα λύσει το γόρδιο δεσμό της αποσυλοποίησης και θα βοηθήσει στη σωστή αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων.

Όπως και να έχει τα 70 περίπου άρθρα – διατάξεις που αναμένονται με το νέο νομοσχέδιο, εν μέσω θέρους και ελέω της αξιολόγησης και των προαπαιτούμενων που μόλις ολοκληρώθηκαν, θα δώσουν τελική μορφή σε αυτά που η ηγεσία του ΥΥΚΑ έχει στο μυαλό της για την… Υγεία μας.