Εν μέσω ελλείψεων και υποστελέχωσης οι γιατροί του ΕΣΥ διαπρέπουν προχωρώντας μπροστά…

  • Iatropedia
Καρδιοχειρουργικές και άλλες επεμβάσεις σε Παίδων "Αγία Σοφία" και ΓΝΑ "Ευαγγελισμός" δείχνουν το μέλλον, την ώρα που οι ελλείψεις και η απαξίωση του ΕΣΥ αγγίζουν το "κόκκινο". Τελικά, ίσως να έχει υπάρχει ελπίδα από τα επιτεύγματα της μονάδας και όχι του συνόλου!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Άριστο ήταν το αποτέλεσμα πολύωρου χειρουργείου σε κοριτσάκι 6 ετών με τεράστιο όγκο στον αριστερό νεφρό και μεταστατική μάζα στην κάτω κοίλη φλέβα -που πρακτικά την απέφρασε- και στον δεξιό κόλπο της καρδιάς με κίνδυνο αποκόλλησης και πρόκλησης μαζικής πνευμονικής εμβολής με προφανή κατάληξη, το μοιραίο. Την Τρίτη έγινε ταυτόγχρονη αφαίρεση του όγκου από τον νεφρό και ακολούθως -με την βοήθεια εξωσωματικής κυκλοφορίας- έγινε αφαίρεση του όγκου από την κάτω κοίλη φλέβα και τον δεξιό κόλπο της καρδιάς του παιδιού.

Το κοριτσάκι νοσηλεύεται σε σταθερή κλινική κατάσταση στην καρδιοχειρουργική μονάδα του Παίδων «Αγία Σοφία». Είναι η πρώτη επέμβαση τέτοιου είδους πού γίνεται σε παιδί στην χώρα μας στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο από τον διευθυντή ΕΣΥ, Αντώνη Κουρτέση. Χθες το κοριτσάκι αποσωληνώθηκε και ο μετεγχειρητικός υπέρηχος καρδιάς ήταν εξαιρετικός.

Ομοίως, χθες πραγματοποιήθηκε στην Β' Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», και υπό την διεύθυνση του Α. Σιδέρη, η πρώτη εμφύτευση υποδόριου απινιδωτή σε νέο ασθενή, για πρωτογενή πρόληψη αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Πρόκειται για μια νέα συσκευή που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε νέους ασθενείς, οι οποίοι εμφανίζουν μακροχρόνια υψηλά ποσοστά επιπλοκών με τον κλασικό διαφλέβιο απινιδωτή.

H εμφύτευση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τους επεμβατικούς ηλεκτροφυσιολόγους Κ. Λέτσα και Σ. Ξυδώνα, παρουσία του καθηγητού J. Winter (Cardiovascular surgery, University of Duesseldorf, Germany).

Και τα δύο περιστατικά δείχνουν ότι οι γιατροί του ΕΣΥ κρατούν ψηλά την επιστημονικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά αλλά και παρά το γεγονός ότι είναι εδώ και μερικά χρόνια υποαμειβόμενοι!