Εμβόλιο Pfizer: Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί στην Ελλάδα σε παιδιά 12 έως 15 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
παιδιά
Σε κατ' εξαίρεση χορήγηση του εμβολίου της Pfizer / BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών στην Ελλάδα δύναται να προχωρήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς έχει ήδη λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Παρά το γεγονός ότι η τελική απόφαση για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού σε όλα τα ελληνόπουλα ηλικίας από 12 έως 15 ετών, παραπέμπεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε μελλοντικό χρόνο, υπάρχουν ορισμένες πολύ σπάνιες περιπτώσεις, που οι γιατροί και οι γονείς μπορούν να ζητήσουν από τώρα την κατ’ εξαίρεση χορήγησή του.

Δείτε επίσης – Βατόπουλος: Ποια είναι τα επιχειρήματα για τον εμβολιασμό των παιδιών

Οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν σε παιδιά που πάσχουν από πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και συντρέχει σοβαρός και ιατρικά τεκμηριωμένος λόγος, να θωρακιστούν άμεσα έναντι του κορονοϊού και της νόσου Covid-19.

Άλλωστε, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την εμβολιαστική εκστρατεία στην Ελλάδα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, “η Επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τους πιθανούς ενδεχόμενους κινδύνους, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα”.

Δείτε επίσης – Θεοδωρίδου: Για τον εμβολιασμό στα παιδιά, η Ελλάδα θα λάβει δική της απόφαση

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, υπήρξαν ήδη σχετικά αιτήματα από γονείς και γιατρούς για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 14 και 15 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η Επιτροπή ανταποκρίθηκε στις περιπτώσεις αυτές, με μεγάλη ευαισθησία και κατανόηση.

Άλλωστε, όπως δήλωσε χθες η Καθηγήτρια κα. Θοδωρίδου, όποια πρόταση και να καταθέσουν οι έλληνες επιστήμονες αφού μελετήσουν όλες τις παραμέτρους του θέματος, δεν θα έχει υποχρεωτικό, αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ποιες είναι οι επιφυλάξεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο σε παιδιά 12 – 15 ετών

Οι έλληνες επιστήμονες της Επιτροπής -καθώς και πολλοί ξένοι συνάδελφοί τους- δεν έχουν στα χέρια τους κανένα στοιχείο που να συνηγορεί σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου σε παιδιά. Οι μόνες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στις σχετικές μελέτες αφορούν τα συνήθη συμπτώματα (πυρετός και οίδημα στο μπράτσο στο σημείο της ένεσης), τα οποία εντοπίζονται σε όλα τα υπόλοιπα παιδικά εμβόλια.

Παρ’ όλα αυτά, οι πολύ σπάνιες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στους ενήλικες που έχουν εκδηλωθεί, με τη μορφή περιστατικών μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, κρατούν σε εγρήγορση τους γιατρούς για την αυστηρή επιτήρηση της ασφάλειας τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά.

Είναι και ο λόγος που μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας έθεσαν υπό αμφισβήτηση την απόφαση για τη χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά, κάνοντας λόγο περί “ασαφούς” κινδύνου.

Οι πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες μάλιστα, που εντοπίζονται με τη συχνότητα «μία στο ένα εκατομμύριο», όπως αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, δεν εντοπίζονται στο δείγμα των δεκάδων χιλιάδων παιδιών που έχουν συμπεριληφθεί στις μελέτες, αλλά όταν το εμβόλιο θα αρχίσει να χορηγείται σε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.

“Δεν υπάρχουν αρνητικά περιστατικά καθόλου στη χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά. Οι μελέτες είναι όλες πολύ καλές. Πυρετός κυρίως έχει εντοπιστεί -και κυρίως τα κορίτσια που είναι και πιο επιρρεπή- και τίποτε άλλο. Αλλά εμάς δεν μας ανησυχούν αυτές οι παρενέργειες, τις περιμένουμε. Μας ανησυχούν πιο σημαντικά πράγματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί τίποτα. Είμαστε επιφυλακτικοί από το γεγονός ότι οι μελέτες που έχουν γίνει, έχουν γίνει σε μερικές δεκάδες χιλιάδες παιδιά και δεν είναι όπως με τους ενήλικες, που πλέον έχουμε εκατομμύρια. Κι άλλο να το δώσεις το εμβόλιο σε έναν 80άρη και άλλο σε ένα παιδί. Είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά δεν είμαστε καθόλου αρνητικοί. Εγώ πιστεύω ότι θα εγκριθούν αυτά τα εμβόλια από 12 ετών και άνω και στην Ελλάδα. Ο ΕΜΑ τα έχει εγκρίνει, οπότε όποιος γονέας θέλει να το κάνει, θα το κάνει. Με τις οδηγίες φυσικά που θα δώσει η Επιτροπή”, σημειώνει ο Καθηγητής κ. Χρούσος.

Δείτε επίσης: Συμβουλές από έλληνες γιατρούς για μετά τον εμβολιασμό – Πώς προλαμβάνονται οι θρόμβοι

Χρούσος: “Τα παιδιά κάνουν ηπιότερη νόσο Covid-19 και αναμένουμε και ηπιότερη ανταπόκριση στο εμβόλιο”

Αισιοδοξία για τη θετική ανταπόκριση του παιδικού οργανισμού απέναντι σε πιθανά προβλήματα ασφάλειας του εμβολίου, δίνει στους επιστήμονες και ένα ακόμη δεδομένο, σύμφωνα με τον Καθηγητή Παιδιατρικής:

“Προς το παρόν τα παιδιά πάνε πολύ καλύτερα από τους ενήλικες, σε όλα σχετικά με την Covid-19. Όπως συμβαίνει με τη νόσο, αναμένεται να συμβαίνει και με το εμβόλιο. Για κάποιο λόγο ο οργανισμός των παιδιών, τον αντιμετωπίζει καλύτερα τον κορονοϊό. Μην ξεχνάτε και το εμβόλιο είναι ένα “mini Covid” στην ουσία, πιο ελεγχόμενο. Είναι αυτή η πρωτεϊνη που έχει, χωρίς τον υπόλοιπο ιό, αλλά αυτή η πρωτεϊνη είναι πολύ τοξική. Εγώ πιστεύω ότι η Επιτροπή τελικά θα πει “ναι” με τις επιφυλάξεις της και όποιος θέλει να το κάνει θα μπορεί να το κάνει. Να το απαγορεύσει δεν μπορεί φυσικά, αλλά θα πει “φυλαχτείτε δεν είναι κάτι επιπόλαιο”, καταλήγει.