Θεοδωρίδου: Για τον εμβολιασμό στα παιδιά, η Ελλάδα θα λάβει δική της απόφαση

  • Γιάννα Σουλάκη
παιδιά
Η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στα παιδιά 12 - 15 ετών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν σημαίνει αυτόματη έγκριση και στην Ελλάδα. Η χώρα μας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα αποφασίσει σε σχέση με τα δικά μας επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ληφθεί απόφαση χορήγησης μόνο για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Με τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια της 44χρονης από την Κρήτη που έχασε τη ζωή της από το σπάνιο νόσημα, θρόμβωσης με θρομβοπενία που οφείλεται στο εμβόλιο της AstraZeneca, εξέφρασε .η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών, ο οποίος έχει ήδη -όπως είπε-  προοπτική επέκτασης ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες. Ανέφερε ότι Αμερική και Καναδάς ήδη εμβολιάζουν τα παιδιά.

Η απόφαση στηρίχθηκε σε μελέτη που αφορούσε περισσότερα από 2.000 παιδιά, τα οποία παρακολουθήθηκαν για να διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο είχε τα πλεονεκτήματα που έχει και στους ενήλικες και όπως φάνηκε ήταν ανοσογόνο και είχε αποτελεσματικότητα σχεδόν 100%.

Ωστόσο, όπως είπε η μελέτη ήταν μικρή και δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες εντοπίζονται σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.

Η επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ειδικά για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, είπε και σημείωσε ότι η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί την έναρξη για κάθε χώρα να καθορίσει την στρατηγικής της.

Είπε πως οι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν είναι η συμμετοχή των παιδιών στην διασπορά, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς και επισήμανε: Η Εθνική επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για τον εμβολιασμό των παιδιών που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

«Οι παρενέργειες ήταν συνήθεις όπως αυτές που κάνουν τα παιδιατρικά εμβόλια. Ωστόσο, πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων», επανέλαβε για ακόμη μία φορά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η ίδια είπε ότι η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ) παρακολουθεί επίσης τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και ενδοκαρδίτιδας με το εμβόλιο της Pfizer σε άτομα κάτω των 30 ετών, και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει αιτιολογική σχέση.