Εμβόλιο κρατά μακριά τον καρκίνο του νεφρού σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο υποτροπής

  • Iatropedia newsroom
Εμβόλιο κρατά μακριά τον καρκίνο του νεφρού σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο υποτροπής
Ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του νεφρού που έκαναν πειραματικό εμβόλιο μετά την αφαίρεση των όγκων τους παρέμεναν ελεύθεροι καρκίνου χρόνια αργότερα σε μικρή δοκιμή αρχικού σταδίου, ανέφεραν ερευνητές στο Nature.

Επρόκειτο για ασθενείς που είχαν εμφανίσει προχωρημένο καρκίνο του νεφρού «για τους οποίους γνωρίζεις ότι ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου είναι πολύ υψηλός», ανέφερε ο δρ Toni Choueiri του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη, ο οποίος συνέβαλε στη μελέτη.

«Και μετά από μια μέση παρακολούθηση σχεδόν τεσσάρων ετών, κανένας από τους εννέα εμβολιασμένους ασθενείς δεν παρουσίασε υποτροπή του καρκίνου του νεφρού», πρόσθεσε.

Η συνήθης θεραπεία για το τρίτο ή τέταρτο στάδιο του διαυγοκυτταρικού νεφροκυτταρικού καρκινώματος (ccRCC) είναι η χειρουργική επέμβαση, ακολουθούμενη από ανοσοθεραπεία με το Keytruda της Merck. Στους περισσότερους ασθενείς, ωστόσο, ο καρκίνος υποτροπιάζει, συνήθως εντός τριών ετών.

Το νέο εμβόλιο είναι «εξατομικευμένο», δηλαδή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να αναγνωρίζει και να εξαλείφει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.

Χρησιμοποιώντας δείγματα από τους όγκους που αφαιρέθηκαν με χειρουργική επέμβαση, οι ερευνητές εντόπισαν νεοαντιγόνα, τα οποία είναι μικροσκοπικά «θραύσματα» μεταλλαγμένων πρωτεϊνών που υπάρχουν στον καρκίνο αλλά όχι σε άλλα κύτταρα του σώματος. Στη συνέχεια καθόρισαν ποια από αυτά τα νεοαντιγόνα θα συμπεριλάμβαναν στο εμβόλιο με βάση την πιθανότητα το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί έντονα σε αυτά.

«Επιλέγουμε στόχους που χαρακτηρίζουν αποκλειστικά τον συγκεκριμένο καρκίνο και διαφέρουν από οποιοδήποτε φυσιολογικό μέρος του σώματος, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορεί να «κατευθυνθεί» αποτελεσματικά προς τον καρκίνο με πολύ συγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε από τους συγγραφείς της μελέτης ο δρ David Braun της Ιατρικής Σχολής του Yale στο New Haven του Κονέκτικατ.

Σε συνεργασία με τη Merck, οι ερευνητές δοκιμάζουν τώρα ένα παρόμοιο εμβόλιο κατά του καρκίνου του νεφρού σε τυχαιοποιημένη δοκιμή με 272 ασθενείς.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει την κύηση και την υγεία του παιδιού [μελέτη]

Γεωργιάδης: Απαντά στις κατηγορίες του Λάκη Λαζόπουλου για τα φιαλίδια αίματος των θυμάτων των Τεμπών