Εμβόλιο Johnson & Johnson: FDA και CDC ζητούν παύση των εμβολιασμών λόγω εμφάνισης θρόμβων

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλιο
Μία ημέρα πριν από την άφιξη των πρώτων δόσεων εμβολίων της Johnson & Johnson στην Ελλάδα, και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) μαζί με τα Κέντρα Λοιμώξεων (CDC), ζητούν τη διακοπή των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, λόγω εμφάνισης θρομβώσεων.

Να σταματήσει η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson ζητούν οι αμερικανικές αρχές, μετά από την εμφάνιση έξι περιστατικών θρομβώσεων, που εμφανίστηκαν περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό των ατόμων.

Την ανακοίνωση εξέδωσαν η Dr. Anne Schuchat και ο  Dr. Peter Marks, αξιωματούχοι του CDC και του FDA, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους New York Times οι Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες Υγείας θα ζητήσουν την άμεση παύση των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Δείτε επίσης – Θεμιστοκλέους: Τον Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 40 ετών

Είναι χαρακτηριστικό, ότι και τα έξι περιστατικά αφορούν γυναίκες, ηλικίας 18 έως 48 ετών. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, μία γυναίκα από αυτές πέθανε και μια δεύτερη χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση.

Στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής με το συγκεκριμένο εμβόλιο πάνω από 6,8 εκατομμύρια πολίτες, ενώ έχουν παραδοθεί 9 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Την περασμένη εβδομάδα μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο Κολοράντο έκλεισε για λίγο μετά την εμφάνιση παρενεργειών σε 11 πολίτες που είχαν εμβολιαστεί. Τα συμπτώματα που είχαν εμφανίσει ήταν ναυτία και ζαλάδα μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.