Εμβόλιο για τα χλαμύδια δημιουργεί ελπίδες σε αρχική δοκιμή

  • Iatropedia newsroom
εξέταση για χλαμύδια
Το πειραματικό εμβόλιο αποδείχθηκε ασφαλές και προκάλεσε ανοσοαπόκριση

Εμβόλιο για τα χλαμύδια έδωσε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε κλινική δοκιμή αρχικού σταδίου.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο The Lancet Infectious Diseases, η κλινική δοκιμή φάσης 1, με επικεφαλής ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία, διαπίστωσε ότι το πειραματικό εμβόλιο ήταν ασφαλές και προκάλεσε ανοσοαπόκριση.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει εμβόλιο για την προστασία από τα χλαμύδια, το πιο κοινό βακτηριακό Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Το 2022, καταγράφηκαν περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια κρούσματα.

Τα χλαμύδια παραμένουν μια από τις πιο κοινές αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες, δήλωσε ο Δρ  Jay Varma, καθηγητής Επιστημών Υγείας Πληθυσμού στο Weill Cornell Medicine της Νέας Υόρκης. Χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη -η οποία συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα στις γυναίκες- μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ουλώδη ιστό που καθιστά πιο δύσκολη την εγκυμοσύνη.

Τα βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν μόλυνση των ματιών που ευθύνεται για την απώλεια όρασης σε 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το 2020 έως το 2022 και με τη συμμετοχή υγιών ανδρών και γυναικών μέσης ηλικίας 26 ετών. Κανένας τους δεν είχε χλαμύδια. Οι ερευνητές δοκίμασαν πολλές διαφορετικές δόσεις για το εμβόλιο και οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε το εμβόλιο είτε εικονικό φάρμακο σε τρεις ξεχωριστές ημέρες σε μια περίοδο σχεδόν τεσσάρων μηνών.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν

Δεδομένου ότι η έρευνα για το εμβόλιο βρίσκεται στα αρχικά στάδια, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Σύμφωνα με την Hilary Reno, καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και διευθύντρια της Κλινικής Σεξουαλικής Υγείας της κομητείας Σεντ Λούις, ένα από αυτά είναι το κατά πόσον το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από χλαμύδια ή το αν σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ασυμπτωματικής λοίμωξης.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να ξεκινήσουν μια μεγαλύτερη δοκιμή φάσης 2 που θα εξετάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η ελπίδα είναι ότι μία ημέρα το εμβόλιο θα μπορέσει να αποτρέψει τη μόλυνση τόσο στο αναπαραγωγικό σύστημα όσο και στα μάτια, δήλωσε ο Jes Dietrich, του Statens Serum Institut στη Δανία και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πέρα από ένα εμβόλιο στο χέρι, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν επίσης το εμβόλιο και με τη μορφή οφθαλμικής σταγόνας.

«Εξεπλάγην ευχάριστα γιατί είναι πραγματικά δύσκολο να προκληθεί ανοσία στο μάτι», ανέφερε σχετικά ο Dietrich.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων υπάρχουν ήδη εμβόλια για τον HPV, για την ηπατίτιδα Β και την mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων).

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

EMA: Δεν βρέθηκαν στοιχεία που να συνδέουν τα φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους με αυτοκτονικό ιδεασμό

Ιστορική εξέλιξη: Μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία καρδιά που διέσχισε τον Ατλαντικό

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα παπούτσια μας;