Εμβόλιο Covid-19: Επαναπρογραμματίζονται όσα ραντεβού (30 – 39) ακυρώθηκαν κατά λάθος

  • Γιάννα Σουλάκη
κορονοϊός
Ελάχιστα μηνύματα ακύρωσης των ραντεβού για τον εμβολιασμό των ομάδων ηλικίας 30 - 39 εστάλησαν από λάθος του συστήματος σήμερα, βλάβη η οποία αποκαταστάθηκε πλήρως.

Σε επαναπρογραμματισμό του ραντεβού τους μπορούν να προχωρήσουν, όσοι υποψήφιοι για εμβολιασμό με το εμβόλιο AstraZeneca, που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 – 39, έλαβαν σήμερα μηνύματα ακύρωσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, τα μηνύματα για την ακύρωση των ραντεβού εστάλησαν από λάθος του ηλεκτρονικού συστήματος ήταν ελάχιστα, ενώ το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί ήδη στο 100%.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Εκ παραδρομής στάλθηκαν ελάχιστα μηνύματα ακύρωσης ραντεβού (30-39). Το ζήτημα αντιμετωπίστηκε στο 100% και όσοι έλαβαν μηνύματα ακύρωσης, τα ραντεβού τους θα επαναπρογραμματιστούν».

Εμβόλιο AstraZeneca: Σε εθελοντική πρώιμη διάθεση

Οι αδιάθετες, αλλά και νέες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca τέθηκαν σε πρώιμη διάθεση για την επίσπευση της διαδικασίας στις μικρότερες ηλικιακά ομάδες.

Δείτε επίσης – Θεοδωρίδου: Μάλλον ασφαλές το εμβόλιο AstraZeneca για τις έγκυες – Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

Με τον τρόπο αυτό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας δίνουν ένα χρονικό προβάδισμα στους νεαρότερους πολίτες, ηλικίας από 30 έως 45, να προηγηθούν στους εμβολιασμούς. Πρόκειται για την ομάδα του πληθυσμού, που στο τρίτο κύμα της πανδημίας νοσούν και διασπείρουν τον ιό σε πολύ μεγάλα ποσοστά.

Όσοι δεν σπεύσουν να ενταχθούν στον προγραμματισμό της πρώιμης διάθεσης του εμβολίου κατά της Covid με Astra Zeneca, θα περιμένουν τη σειρά τους για εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια, η οποία μετατίθεται στο μέλλον.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού για την πρώιμη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca είναι ο εξής:

  • 30 – 39 ετών άνοιξε η πλατφόρμα από το βράδυ της Μ. Δευτέρας
  • 40 – 44 ανοίγει η πλατφόρμα την Μ. Πέμπτη

Για την ηλικιακή ομάδα από 45 έως 49 ετών η πλατφόρμα ανοίγει κανονικά με όλα τα εμβόλια το Μ. Σάββατο.

Από τις 5 Μαΐου και μετά, αρχίζουν και οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που είναι μονοδοσικό και αναμένεται να επισπεύσει σημαντικά της εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

AstraZeneca: Μειώνεται η διαφορά μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης

Ένα επιπλέον κίνητρο για εμβολιασμό με AstraZeneca δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που δίσταζαν να το επιλέξουν εξαιτίας του μεγάλου διαστήματος που απαιτεί η πλήρης ανοσοποίηση, μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης.

Έτσι, εχθές ανακοινώθηκε η μείωση του διαστήματος χορήγησης μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, από 3 σε 2 μήνες, κάτι που επιτρέπεται από τα πρωτόκολλα χορήγησης του εμβολίου της παρασκευάστριας εταιρείας.

Για όσους μπουν στο σύστημα από σήμερα για να κλείσουν το ραντεβού τους, η πλατφόρμα θα δίνει 12 εβδομάδες ενδιάμεσο διάστημα, αλλά από την Μεγάλη Πέμπτη και μετά θα μπορούν να ξαναμπούν και πάλι για να προγραμματίσουν σε συντομότερο χρόνο τη δεύτερη δόση.

Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca και επιθυμούν να επισπεύσουν το ραντεβού της δεύτερης δόσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν