Εμβόλιο AstraZeneca: Τι έδειξε μεγάλη μελέτη για το πόσο αποτελεσματικό είναι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
AstraZeneca
Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 74% στην πρόληψη της νόσου COVID-19 με οποιαδήποτε συμπτώματα, ποσοστό που αυξάνεται στο 83,5% για τους άνω των 65 ετών, όπως δείχνουν τα, από καιρό αναμενόμενα, αποτελέσματα της μεγάλης κλινικής δοκιμής του στις ΗΠΑ.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στο 74% είναι κάπως χαμηλότερη από το ποσοστό 79% που η εταιρεία είχε ανακοινώσει σε προκαταρκτικό στάδιο τον Μάρτιο και είχε λίγο αργότερα αναθεωρήσει προς τα κάτω στο 76%. Το νέο ποσοστό βασίζεται στα αποτελέσματα διπλά «τυφλής» δοκιμής του εμβολίου φάσης 3 σε 32.451 εθελοντές από τις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού, από τους οποίους οι 21.635 έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιποι εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο) για λόγους σύγκρισης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine«, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, δεν υπήρξαν μεταξύ των εμβολιασμένων καθόλου περιστατικά βαριάς ή απειλητικής για τη ζωή COVID-19, ούτε θάνατοι.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου AstraZeneca στην αποτροπή της λοίμωξης από κορονοϊό (όχι της συμπτωματικής νόσου) εκτιμήθηκε στο 64,3%, δηλαδή σχεδόν οι δύο στους τρεις που εμβολιάζονται, δεν μολύνονται καν από τον ιό.

Για «ευχάριστη έκπληξη» έκανε λόγο η δρ Άνα Ντέρμπιν, ειδική στα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης και επεσήμανε ότι το εμβόλιο «ήταν άκρως προστατευτικό έναντι της βαριάς νόσου και της νοσηλείας». Επίσης, δεν υπήρξαν καθόλου περιστατικά της σπάνιας παρενέργειας της θρόμβωσης.

Έπειτα από αυτά τα ευρήματα, μένει να διαπιστωθεί ποιά θα είναι η τύχη του εμβολίου στις ΗΠΑ, όπου ακόμη δεν έχει πάρει καν έγκριση για επείγουσα κυκλοφορία.

Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να ζητήσει φέτος από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τη χορήγηση απευθείας κανονικής – παρά επείγουσας – άδειας για το εμβόλιο της. Μια κίνηση που θα γίνει περισσότερο για λόγους κύρους, παρά επειδή η εταιρεία ευελπιστεί ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου προ καιρού κυριαρχούν τα εγχώρια mRNA εμβόλια (Μoderna και Pfizer).

Το εμβόλιο της AstraZeneca, γνωστό ως Vaxzevria, έχει ήδη εγκριθεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 170 χώρες.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Καλή «ασπίδα» έναντι της παραλλαγής Δέλτα ο πλήρης εμβολιασμός με AstraZeneca και Pfizer

ΕΟΦ: ΜΗΝ κάνετε το εμβόλιο της AstraZeneca αν είχατε ποτέ αυτό το σύνδρομο

Κορονοϊός: Με μακροχρόνια συμπτώματα 1 στους 3 ασθενείς. Ποιοι κινδυνεύουν

Κορονοϊός: Τα επτά συμπτώματα που δείχνουν σχεδόν σίγουρη COVID-19