ΕΟΦ: ΜΗΝ κάνετε το εμβόλιο της AstraZeneca αν είχατε ποτέ αυτό το σύνδρομο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΕΟΦ
Με σημερινή του ανακοίνωση ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με μια τελευταία εξέλιξη όσον αφορά αντίστοιχη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca (Vaxzevria).

Συγκεκριμένα η AstraZeneca σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα ήθελε να σας ενημερώσει: Αντένδειξη του Vaxzevria σε άτομα με προηγούμενο σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών.

Περιληπτικά στην ανακοίνωση για το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρονται τα εξής:

  • Πολύ σπάνιες περιπτώσεις συνδρόμου διαφυγής τριχοειδών (CLS) έχουν αναφερθεί κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό με το Vaxzevria. Ιστορικό CLS ήταν εμφανές σε ορισμένα από τα περιστατικά. Έχει αναφερθεί μία θανατηφόρος έκβαση.
  • Το Vaxzevria αντενδείκνυται πλέον σε άτομα που έχουν προηγουμένως εμφανίσει επεισόδια CLS.
  • Το CLS χαρακτηρίζεται από οξέα επεισόδια οιδήματος που επηρεάζουν κυρίως τα άκρα, υπόταση, αιμοσυγκέντρωση και υπολευκωματιναιμία. Ασθενείς με οξύ επεισόδιο CLS μετά τον εμβολιασμό απαιτούν άμεση αναγνώριση και θεραπεία. Η εντατική υποστηρικτική θεραπεία είναι συνήθως απαραίτητη.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Τι είναι το σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών

Σύμφωνα με το mayoclinic.org το σύνδρομο συστημικής τριχοειδούς διαρροής (capillary leak syndrome – CLS) είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες εξάρσεις μαζικής διαρροής πλάσματος από αιμοφόρα αγγεία σε γειτονικές κοιλότητες του σώματος και των μυών. Αυτό οδηγεί σε απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης που, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο.

Το σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών ονομάζεται επίσης νόσος Clarkson. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εκληφθεί ως σοβαρή αντίδραση σε εκτεταμένες λοιμώξεις (σηπτικό σοκ) ή σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις (αναφυλακτικό σοκ). Οι κρίσεις μπορεί να προκληθούν από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή έντονη σωματική άσκηση. Η συχνότητα των κρίσεων μπορεί να κυμαίνεται από αρκετά χρόνια έως ένα μόνο περιστατικό σε μια ζωή.

Συμπτώματα

Πριν από μια κρίση συνδρόμου συστημικής τριχοειδούς διαρροής, προηγούνται συχνά από μία έως δύο ημέρες με ένα ή περισσότερα από μη-ειδικά συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ευερεθιστότητα
  • Κούραση
  • Κοιλιακό άλγος
  • Ναυτία
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Αυξημένη δίψα
  • Ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους

Καθώς το υγρό διαρρέει από την κυκλοφορία του αίματος, μειώνεται ο όγκος του αίματος και η αρτηριακή πίεση. Αυτό στερεί από τους ιστούς των νεφρών, του εγκεφάλου και του ήπατος, το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για φυσιολογική λειτουργία.