Εμβολιασμοί στα Φαρμακεία: Συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ φαρμακοποιών – γιατρών

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμοί
Φαρμακοποιοί και γιατροί δεν φαίνονται αποφασισμένοι να υποχωρήσουν στις διαφορές τους για τους εμβολιασμούς στα Φαρμακεία.

«Φωτιές» έχει ανάψει η νομιμοποίηση ιατρικών πράξεων και οι πιστοποιήσεις των φαρμακοποιών για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία. Από τη μία, οι φαρμακοποιοί διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το οποίο ούτως ή άλλως παραχώρησε η κυβέρνηση με νομοθέτημα του Οκτωβρίου. Οι γιατροί από την άλλη, κατηγορούν τους φαρμακοποιούς για «αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος», αλλά και το ίδιο υπουργείο Υγείας για ανευθυνότητα.

Σε πρόσφατη επιστολή του, ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Γιώργος Ελευθερίου τοποθετείται κατά των εμβολιασμών για την εποχική γρίπη και τη χορήγηση αντιτετανικού ορού στα Φαρμακεία. Απάντηση από την πλευρά των φαρμακοποιών, δίνει ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και πρόεδρος του Ινστιτούτου Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ), Σεραφείμ Ζήκας.

«Η τοποθέτηση του κ. Ελευθερίου είναι γεμάτη ανακρίβειες και άλματα λογικής , γεγονός πολύ δυσάρεστο για κάποιον που θεωρεί εαυτόν ‘’ θεματοφύλακα της δημόσιας υγείας ‘’», τονίζει ο κ. Ζήκας.

Φαρμακοποιοί: «Δεν είμαστε βοηθοί των γιατρών»

Να σημειωθεί ότι ο γεγ. γραμματέας του ΠΙΣ, κ. Ελευθερίου, υποστήριξε την άποψη ότι οι φαρμακοποιοί είναι «βοηθοί και συνεργάτες των γιατρών» και ότι προσπαθούν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα των φαρμακείων τους, εις βάρος της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των πολιτών. Τόνισε επίσης, ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται σε εμβολιστικά κέντρα και κάτω από ιατρική επίβλεψη, καθώς οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών δεν είναι αμελητέες και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε θανάτους, αν δεν υπάρξει άμεση ιατρική φροντίδα”.

Δείτε επίσης: “Επικίνδυνοι οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία χωρίς ιατρική επίβλεψη” – Επιμένουν οι γιατροί

Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Ζήκας, απαντά:

«Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι βοηθοί των ιατρών, αλλά αποτελούν έναν αναντικατάστατο και διακριτό κρίκο της αλυσίδας επαγγελματιών υγείας, που αποκλειστικό στόχο έχει τη βέλτιστη φροντίδα του ασθενούς .
Οι φαρμακοποιοί ,σχεδόν σε όλα τα συστήματα υγείας που αξίζει να προσπαθούμε να μιμηθούμε (όσο αυτό είναι εφικτό αν κανείς συνυπολογίσει τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας ), θεωρούνται πάροχοι υπηρεσιών υγείας και ο Π.Ο.Υ τους κατατάσσει επίσημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς αστερίσκους, προφανώς εκτιμώντας πως ο κίνδυνος για τη Δημόσια υγεία είναι σημαντικότερος από την απουσία τους παρά τα όσα επικαλείται ο κύριος Ελευθερίου. Και είναι ξεκάθαρο από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι στην πράξη ουδέποτε τέθηκε ζήτημα Δημόσιας υγείας από τη διενέργεια εμβολιασμού ενηλίκων από φαρμακοποιούς», τονίζει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ.

Γιατροί: «Αστεία η πιστοποίηση των φαρμακοποιών για τους εμβολισμούς»

Στην επιστολή του ο κ. Γιώργος Ελευθερίου, χαρακτήρισε “αστεία” την ηλεκτρονική πιστοποίηση των φαρμακοποιών  και τόνισε ότι αποτελεί «ανέκδοτο» το online σεμινάριο για την εκπαίδευσή τους στους εμβολιασμούς. Ζήτησε μάλιστα από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να ακυρώσει την απόφαση του τέως υπουργού Α. Ξανθού και να προασπίσει τη δημόσια υγείας και τον ασφαλή εμβολιασμό των πολιτών. «Σε αντίθετη περίπτωση θα φέρει σοβαρή ευθύνη για πιθανές επιπλοκές στους εμβολιαζόμενους πολίτες”, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Δείτε επίσης: Μαλλιά κουβάρια γιατροί – φαρμακοποιοί και Υπουργείο Υγείας για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία

Οι φαρμακοποιοί, μέσω του κ. Σαραφείμ Ζήκα, απαντούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολίων συνταγογραφείται από τον θεράποντα γιατρό, «ο οποίος κατά κανόνα συμβουλεύει τον ασθενή να κάνει το εμβόλιο του στο φαρμακείο της ‘’γειτονίας του’’. Πρόκειται επομένως για μια πρακτική που ακολουθείται σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια για πολλά χρόνια ,ενώ διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση του κ. Ελευθερίου θα συμπέραινε ότι ξαφνικά οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να πράξουν κάτι που δεν αποτελεί εδώ και χρόνια μια πραγματικότητα και συνάμα αναγκαιότητα. Οι φαρμακοποιοί εξυπακούεται επίσης ότι δεν αυξάνουν λόγω της πιστοποίησης τους στον εμβολιασμό την επισκεψιμότητα στα φαρμακεία τους, εφόσον οι ασθενείς ούτως ή άλλως προσέρχονταν με συνταγή για αντιτετανικό ορό από νοσοκομεία ακόμα και στα διανυκτερεύοντα φαρμακεία , τα οποία κάλυπταν αφιλοκερδώς μια ανάγκη που προέκυπτε από τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ και κατά την προ της πιστοποίησης εποχή», αναφερει ο κ. Ζήκας.

Σε ότι αφορά την πιστοποίηση των φαρμακοποιών για τους εμβολιασμούς, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέρει, ότι αυτή έγινε βάση σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων.

«Έγινε με την επίβλεψη της Ιατρικής σχολής της Κρήτης και χρησιμοποιήθηκαν οι πλατφόρμες σύγχρονης τηλεκπαίδευσης όπως σε αμέτρητες άλλες χώρες του κόσμου, εφόσον έχουμε να κάνουμε με εκπαιδευτικά προγράμματα πολυάσχολων επαγγελματιών. Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο συντονισμός μιας μεγάλης ομάδας επαγγελματιών υγείας στις νεότερες οδηγίες και όχι τα ποσοστά επιτυχίας των εξετάσεων».

Τέλος ο κ. Ζήκας επεσήμανε ότι οι φαρμακοποιοί είναι υπέρ της συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων από τους γιατρούς, όμως, αυτή όπως αναφέρει, θα πρέπει να είναι δεσμευτική και για τις δύο πλευρές:

«Η αλλαγή αυτής της πρακτικής αφορά ΚΑΙ τους γιατρούς που «συνταγογραφούν» από τηλεφώνου ΚΑΙ τους φαρμακοποιούς που «εκτελούν» αυτές τις εντολές ΚΑΙ το σύστημα υγείας που δημιουργεί συνεχώς κενά στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα των ασθενών».