Εμβολιασμοί Covid: Υπάρχει προστασία από την πρώτη δόση; Τι απαντά μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολίου
Παρά το γεγονός ότι τα ερωτήματα της προστασίας και της ασφάλειας του εμβολίου κατά του κορονοϊού έχουν απαντηθεί, πολλές είναι ακόμη οι απορίες που έχουν οι πολίτες σχετικά με το εμβόλιο Covid. Αλλά και οι ίδιοι οι επιστήμονες, παραδέχονται δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους όλες τις πληροφορίες για τη διάρκεια της ανοσίας, αλλά και τη μακροχρόνια προστασία που προσφέρει (ή δεν προσφέρει) ο εμβολιασμός.

Στα παραπάνω ερωτήματα για την εφαρμογή του εμβολίου απαντά μιλώντας στο iatropedia.gr, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Μαρία Τσολιά.

Κυρία Τσολιά, μπορεί το εμβόλιο να προσφέρει -έστω και μερική προστασία- ακόμη και από την πρώτη δόση; Πριν δηλαδή γίνει η επαναληπτική;

Ίσως να έχουν δει κάτι στις προκαταρκτικές μελέτες, ότι μπορεί να δίνει κάποια προστασία, αλλά δεν έχουμε δει οριστικά αποτελέσματα. Μπορεί και η μία δόση να δίνει κάποια προστασία. Είναι πολύ πιθανόν. Αλλά δεν ξέρουμε σίγουρα κάτι για το συγκεκριμένο θέμα, οπότε δεν μπορώ να σας απαντήσω με βεβαιότητα.

Αν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης εμβολίου κάποιος άνθρωπος μολυνθεί και νοσήσει από τον κορονοϊό, τι μπορεί να συμβεί;

Είναι πολύ πιθανόν και με την πρώτη δόση να έχει κάποια προστασία. Πιθανόν να περάσει ελαφρύτερα τη νόσο, όμως, δεν ξέρουμε αν και σε τι βαθμό. Πάντως να περάσει βαρύτερα δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο. Ότι δηλαδή μπορεί να επιδεινώνει τη νόσο, αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και στις δύο δόσεις. Ίσως να έχει και κάποιου βαθμού προστασία, αλλά δεν το ξέρουμε σίγουρα.

Δείτε επίσης: Εμβόλιο Covid – Τι θα γίνει με τα παιδιά, τις έγκυες κι όσους έχουν περάσει Covid – Ποιες αλλεργίες εξαιρούνται από τον εμβολιασμό

Σε κάποιον που νοσεί από Covid την ώρα που θα κληθεί από την πολιτεία να εμβολιαστεί, συστήνεται ο εμβολιασμός του;

Αν κάποιος έχει εκτεθεί και νοσεί τη στιγμή του εμβολιασμού, δεν συστήνεται να εμβολιαστεί, παρά μόνο εάν τελειώσει η καραντίνα, δηλαδή οι 14 ημέρες. Είναι μερικά εμβόλια, π.χ. για την Ηπατίτιδα Α, για τα οποία ξέρουμε ότι ακόμα κι αν εκτεθείς στον ιό μπορείς να κάνεις το εμβόλιο αφού εκτεθείς και να προστατευτείς. Αυτό δεν ξέρουμε αν ισχύει για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Οπότε συστήνεται, αν κάποιος έχει εκτεθεί, να περιμένει να δει αν νόσησε για 14 μέρες κι αν δεν έχει νοσήσει τότε να εμβολιαστεί.

Οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και ξεπεράσει τη νόσο Covid πριν από καιρό, εμβολιάζονται;

Οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει λέμε ότι έχουν μια προστασία από την ανοσία που δημιουργήθηκε από τη νόσο, για τουλάχιστον 3 μήνες. Μελέτες τώρα λένε και 6 μήνες. Επομένως δεν έχουν κανένα λόγο να βιαστούν να εμβολιαστούν και μπορούν να πάρουν προτεραιότητα κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν περάσει τη νόσο και δεν έχουν ανοσία. Αλλά και όσοι πέρασαν τη νόσο και εμβολιάστηκαν, δεν είχαν κάποια παρενέργεια ή ανεπιθύμητη ενέργεια.

Καλό είναι, όμως, να έχουν προτεραιότητα οι άνθρωποι που δεν έχουν νοσήσει, γιατί αυτοί είναι επίνοσοι. Αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο. Και καλύτερα να αφήσει κάποιος τη σειρά του εάν έχει περάσει το νόσημα και να εμβολιαστεί λίγο αργότερα.

Υπάρχει περίπτωση να εμβολιαστεί κάποιος και να περάσει βαριά τη νόσο; Ανήκει στο ποσοστό του 5% που ενδεχομένως δεν θα καλυφθεί από το εμβόλιο;

Το 95% προστασία που παρέχει το εμβόλιο προστατεύει από κάθε βαρύτητας νόσου, από ήπια έως βαριά. Οπότε και το 5% που δεν θα καλυφθεί από το εμβόλιο το ίδιο, δηλαδή μπορεί να νοσήσει από ήπια έως βαριά. Γι ‘αυτά τα ερωτήματα θα έχουμε περισσότερα δεδομένα καθώς εμβολιάζεται εκατομμύρια κόσμος αυτή τη στιγμή και μάλιστα σε χώρες που παρακολουθούν πολύ καλά τον εμβολιασμό και θα έχουμε πιο πολλά δεδομένα.

Αυτή τη στιγμή ακόμη και στις κλινικές μελέτες δεν ήταν πολλά τα άτομα που νόσησαν βαριά, ώστε να εξάγουμε συμπεράσματα, πόση είναι η προστασία από βαριά νόσο. Δεν ήταν τεράστια νούμερα στις κλινικές μελέτες, όπως αυτά που θα έχουμε σε λίγο καιρό, με την εφαρμογή του εμβολιασμού στο πεδίο (ευρύτερο πληθυσμό).

Υπάρχει κάποιο σημαντικό μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον κόσμο σε σχέση με τον εμβολιασμό;

Το μήνυμα είναι να θελήσει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Αυτό είναι το πρώτο και το μόνο μήνυμα. Ανυπομονούμε όλοι να εμβολιαστούμε ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε ορατό το τέλος αυτής της κατάστασης, γιατί αλλιώς δεν βλέπω να μπορέσουμε αλλιώς να την ελέγξουμε.

Τι μηνύματα παίρνετε ως Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εδώ στην Ελλάδα για τους εμβολιασμούς που μόλις άρχισαν;

Όσον αφορά στους επαγγελματίες υγείας βλέπουμε μια μεγάλη στροφή σε σύγκριση με την αρχή. Ολοένα και περισσότερος κόσμος θέλει. Αυξάνονται τα ποσοστά των ανθρώπων που θέλουν να εμβολιαστούν. Κάνοντας κι εσείς οι δημοσιογράφοι αυτήν την πολύ καλή δουλειά για να μην υπάρχει όλη αυτή η παραφιλολογία και η συνωμοσιολογία, μεταδίδοντας αυτά που ξέρουμε στον κόσμο, λέγοντας την αλήθεια νομίζω ότι θα πειστεί όλο και περισσότερος κόσμος.

Η καταγραφή της πρόθεσης των υγειονομικών να εμβολιαστούν συνεχίζεται ή έχει ολοκληρωθεί;

Ναι ναι. Και σήμερα καταγράψαμε ανθρώπους που θέλουν να εμβολιαστούν. Στο δικό μας νοσοκομείο στο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, ξεπερνούν το 70%.

Οι υγειονομικοί που δεν δήλωσαν, θα μπορούν να εμβολιαστούν σε δεύτερο χρόνο, αν μετανοιώσουν;

Θα εμβολιαστούν μετά με τον γενικό πληθυσμό, όταν έρθει η σειρά τους, ανάλογα με το σε ποια ομάδα του γενικού πληθυσμού ανήκουν.