Εμβολιασμοί Covid: Πώς σχολιάζουν γιατροί και φαρμακοποιοί τις αμοιβές τους για τον εμβολιασμό

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατροί
Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι ιδιώτες γιατροί και φαρμακοποιοί τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια για τις αποζημιώσεις τους, ανά εμβολιασμό πολίτη. “Ευρωπαϊκού επιπέδου για πρώτη φορά από το 2010” χαρακτήρισε τις αμοιβές των γιατρών ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ πεπεισμένος ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα εμφανίζεται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς.

Όσο το καλοκαίρι προχωρά, ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών υποχωρεί και αυτός των μεταλλαγμένων στελεχών ανεβαίνει, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να καταφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διείσδυση στον σκληρό πυρήνα των πολιτών, που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εμβολιαστούν.

«Η κυβέρνηση δείχνει εμπιστοσύνη στους υγειονομικούς και καλεί όλους τους συμπολίτες μας να πάνε να εμβολιαστούν, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι επιθετική και διασπείρεται εύκολα», τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του, προσθέτοντας πως ο εμβολιασμός λειτουργεί, γι’ αυτό και δεν είναι γεμάτες σήμερα οι ΜΕΘ.

Δείτε επίσης – Κικίλιας: Οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς – φαρμακοποιούς για να εμβολιάζουν πολίτες

Ωστόσο, οι ημερήσιοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα μετά βίας έφτασαν χθες (23/07) τις 67.237 δόσεις, την ώρα που η εμβολιαστική δυνατότητα μας ως χώρα αγγίζει τους 110.000 εμβολιασμούς στο 24ωρο.

Δείτε τον σχετικό πίνακα με τις δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα:

Οι πλήρως εμβολιασμένοι Έλληνες είναι σήμερα λιγότεροι από 5 εκατομμύρια, ενώ το ποσοστό της συλλογικής μας ανοσίας μας, σύμφωνα με στοιχεία του Eυρωπαϊκού CDC, με δύο δόσεις είναι 53,4% και με μία δόση εμβολίου έχει φτάσει στο 62% του πληθυσμού.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC):

Εξαδάκτυλος: “Οι έλληνες γιατροί αμείβονται πλέον όπως οι ευρωπαίοι συνάδελφοί τους”

Αμοιβές που να ανταποκρίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως λένε οι ίδιοι οι γιατροί, έχουν να δουν πριν από την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, η αποζημίωση που αποφάσισε το κράτος για την κοστολογήσει τις υπηρεσίες τους και να αντιμετωπίσει την ισχνή ανταπόκριση τους στο κάλεσμα για συμμετοχή στους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, διαμορφώθηκε πλέον, ως εξής:

  • Από 3€ ανέβηκε στα 20€ για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο
  • Από 20€ αυξήθηκε στα 50€ για κάθε εμβολιασμό κατάκοιτων στα σπίτια τους

“Αυτό που συνέβη είναι ένα θετικό γεγονός, το πρώτο μετά από το 2010”, σχολιάζει μιλώντας στο iatropedia.gr, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προσθέτοντας:

“Είναι θετικό ότι για πρώτη φορά από το 2010 η ελληνική Πολιτεία προσφέρει αμοιβές ευρωπαϊκού επιπέδου στους έλληνες γιατρούς και αυτό θα έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις. Μπορεί να έγινε κατανοητό ότι οι έλληνες γιατροί δικαιούνται να αμείβονται, όπως και οι ευρωπαίοι συνάδελφοί τους. Κι ότι η εργασία τους δεν μπορεί να αποτιμάται με έναν τρόπο που δεν είναι ρεαλιστικός”, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΙΣ.

Δείτε επίσης – Νοσοκομειακοί γιατροί για υποχρεωτικό εμβολιασμό: “Δεν θα δεχθούμε καμία διαθεσιμότητα και απόλυση”

Βαλτάς: “Με την ίδια ευσυνειδησία θα το κάναμε και δωρεάν”

Στο ίδιο πλαίσιο το υπουργείο Υγείας επιστρατεύει ισχυρά όπλα, όπως αυτό της σημαντικής ενίσχυσης και των αμοιβών των φαρμακοποιών, για κάθε ραντεβού που θα κλείνουν με τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, η αμοιβή τους διαμορφώνεται από το 1€ , στα 10€ ανά κλεισμένο ραντεβού.

“Από τη στιγμή κατά την οποία συστρατευθήκαμε στην εθνική προσπάθεια τις υπηρεσίες θα τις προσφέραμε με την ίδια ευσυνειδησία είτε το κάναμε δωρεάν, είτε το κάναμε με ένα ευρώ, είτε με 50 ευρώ”, τονίζει με έμφαση μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς και συμπληρώνει:

“Για μας το θέμα της παροχής της υπηρεσίας αυτής, δηλαδή να πείσουμε τον κόσμο ως προς την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ήταν κάτι το οποίο συνέβαινε. Ο φαρμακοποιός από τη φύση του επαγγέλματός του, είναι υποχρεωμένος να παρέχει αυτήν την υπηρεσία, γιατί ξέρουμε πως όσο περισσότεροι εμβολιαστούν, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να δούμε μια άσπρη μέρα και να λύσουμε το θέμα της πανδημίας”, τονίζει.

Το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον ίδιο, έλαβε την απόφαση των νέων αμοιβών χωρίς να το ζητήσουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί.

“Δεν κρίνω κάτι που το Υπουργείο το αποφάσισε από μόνο του. Δεν το ζητήσαμε, το υπουργείο το εξήγγειλε από μόνο του. Αυτό προέκυψε βλέποντας από τις μελέτες που έχουν γίνει, ότι τα φαρμακεία είναι χώροι που λόγω της συμβουλευτικής και λόγω της σωστής εκπαίδευσης που έχουν οι φαρμακοποιοί ως επιστήμονες υγείας, μπορούν να συζητήσουν με τον κόσμο ακόμη και μισή ώρα, για να τον ενημερώσουν και να τον πείσουν να εμβολιαστεί, για να του αλλάξουν το ραντεβού, για να αντιμετωπίσει τις αμφιβολίες του, να του λυθούν τα προβλήματα τα οποία ενδεχομένως έχει. Ή γιατί αμφισβητεί και πιστεύει ότι το εμβόλιο θα του προκαλέσει παρενέργειες”, τονίζει ο κ. Βαλτάς.

“Οι δύσπιστοι δεν θα πειστούν και πάλι”

Όσο για τον πιθανό κίνδυνο οι πολίτες να αντιδράσουν με δυσπιστία απέναντι στο θέμα της αμοιβής των ιδιωτών επαγγελματιών υγείας, θεωρώντας ότι τον προσεγγίζουν για οικονομικό όφελος, ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τονίζει ότι υπάρχει μια μικρή μερίδα πολιτών που αντιδρούν σε οτιδήποτε τους προτείνεται και αυτοί δεν θα πειστούν και πάλι.

“Έχουμε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που αυτή τη στιγμή προσπαθεί να αντιδράσει με οποιονδήποτε τρόπο και σε λίγο θα μας ζητήσει να του αποδείξουμε ότι ο ήλιος ανατέλλει από τη Ανατολή. Το πως θα αντιδράσει αυτή η ομάδα των συνανθρώπων μας και με ποιο επιχείρημα, νομίζω πως είναι καιρός συνολικά ως κοινωνία να το ξεπεράσουμε και να το αγνοήσουμε”, λέει και προσθέτει:

“Το κατανοούμε από ιατρική άποψη ότι στον άνθρωπο που του συμβαίνει μια βαριά ασθένεια μπορεί να αρνείται την πραγματικότητα, αλλά ως εκεί. Γιατροί είμαστε! Ούτε κανέναν καημό έχουμε να πείσουμε κανέναν. Την υποχρέωσή μας να τους ενημερώσουμε την έχουμε εκπληρώσει με απόλυτη ειλικρίνεια και εδώ είμαστε και πάλι για όποιον σε τελική ανάλυση έχει κάποιες απορίες που ακόμη δεν έχουν λυθεί, παρά τον εξαντλητικότατο διάλογο εδώ και μήνες, δημοσίως και ιδιωτικώς. Τώρα όποιος δεν θέλει να πειστεί, αυτός αντιλαμβάνεστε θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη της απόφασής του”, καταλήγει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.