Εμβολιασμοί Covid: Εμβολιάστηκαν 40.163 υγειονομικοί (ΦΩΤΟ) – Ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 85

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμοί
Ανοίγει τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου οι πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς των πολιτών και συγκεκριμένα για τους υπέργηρους συμπολίτες μας άνω των 85 ετών. Συνεχίζονται και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί των υγειονομικών. Μέσα στις 13 πρώτες μέρες των εμβολιασμών, έχουν λάβει το εμβόλιο 40.163 γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας.

Περισσότεροι από 5.300 εμβολιασμοί υγειονομικών και εργαζόμενων / φιλοξενούμενων σε κλειστές δομές πραγματοποιήθηκαν χθες Σάββατο 9/1, ενώ ο συνολικός αριθμός των έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου ξεπέρασε τις 40.000. Αύξηση των ημερήσιων δόσεων στις 8.000, θα υπάρξει τις επόμενες μέρες, ενώ στη δεύτερη φάση των εμβολιασμών των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, από τις 20 Ιανουαρίου και μετά, το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να φτάσει τους 17.500 εμβολιασμούς ανά ημέρα.

Από τη Δευτέρα 11/1 αρχίζουν σταδιακά οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας, στα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς και οδοντίατρους.

Το απόθεμα εμβολίων που διατίθεται στις ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε περισσότερες από 110.000 δόσεις, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα παραλάβουμε και τις πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna, το οποίο έλαβε έγκριση πρόσφατα στην Ε.Ε.

Από την Pfizer/BioNTech μέσα το πρώτο τρίμηνο του 2021 αναμένουμε 1,5 εκατομμύριο δόσεις.

Η πρώτη φάση εμβολιασμών της επιχείρησης “Ελευθερία” ολοκληρώνεται στις 20 Ιανουαρίου και μαζί με αυτοί οι εμβολιασμοί των υγειονομικών και των φιλοξενούμενων στις κλειστές δομές.

Δείτε στο διάγραμμα την αυξητική πορεία των εμβολιασμών:

Για να δείτε το σύνολο των εμβολιασμών ανά Περιφερειακή Ενότητα σε όλη τη χώρα, επισκεφθείτε το emvolio.gov.gr ΕΔΩ

Ανοίγει η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr για τους εμβολιασμούς των πολιτών

Η δεύτερη φάση των εμβολιασμών ξεκινά με τη λήξη της πρώτης, στις 20 Ιανουαρίου. Η πρώτη ομάδα που θα λάβει το εμβόλιο είναι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και ειδικότερα οι υπέργηροι άνω των 85 ετών.

Γι’ αυτή την πιο ευάλωτη ομάδα των πολιτών ανοίγει αύριο Δευτέρα 11/1, η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ραντεβού στο emvolio.gov.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν την ιστοσελίδα για να κλείσουν ραντεβού, ωστόσο θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγράφηση. Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι νεότεροι μπορούν να τους βοηθήσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Στη συνέχεια, εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λάβει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα.

Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού ο πολίτης λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του. Το εμβολιαστικό κέντρο ορίζεται από το ηλεκτρονικό σύστημα, με βάση τη φορολογική διεύθυνση του πολίτη.

Όλα τα μηνύματα για ραντεβού θα σταλούν πριν ακόμα αρχίσει ο εμβολιασμός και θα οριστικοκοποιηθούν μόνο όταν ο δικαιούχος επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να εμβολιαστεί.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε σχετικά: «Δεν χρειάζεται να καλέσετε για να εμβολιαστείτε, καθώς όλοι θα ενημερωθούν για το ραντεβού τους την κατάλληλη στιγμή. Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, αλλά απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Και δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις για όσο χρειαστεί».

Τι θα κάνουν όσοι πολίτες δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση

Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα και το σύστημα θα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να επικοινωνούν με τηλεφωνικό κέντρο, και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και στοιχεία της ταυτότητάς τους θα μπορούν να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν.

Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν είτε να επισκεφθούν το κοντινότερο φαρμακείο τους και να ζητήσουν την υποστήριξη του φαρμακοποιού της γειτονιάς τους, είτε να μεταβούν στο πιο κοντινό ΚΕΠ της περιοχής τους για να κλείσουν ραντεβού.

Την προσοχή των πολιτών επέστησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έως ότου εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Παρασκευή, στο εμβολιαστικό Κέντρο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Γ.Γεννηματάς»:

“Προσοχή παρακαλώ αυτούς τους τρεις μήνες – Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Θυμίζω ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι μήνες των αναπνευστικών λοιμώξεων, πρέπει να προσέχουμε πολύ», σημείωσε.

Γιατροί και νοσηλευτές εμβολιάζονται στα Περιφερειακά νοσοκομεία όλης της χώρας

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από τους εμβολιασμούς που ξεκίνησαν την Παρασκευή 8/1 σε 55 Περιφερειακά Νοσοκομεία.