Εμβολιασμοί Covid: 27.000 εμβολιασμοί υγειονομικών μέχρι σήμερα στην χώρα – Ξεκινούν και στους ιδιώτες γιατρούς

  • Γιάννα Σουλάκη
Περισσότεροι από 27 χιλιάδες υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα στα νοσοκομεία μας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πρόγραμμα "Ελευθερία" εντάσσονται το αμέσως επόμενο διάστημα και οι γιατροί και οδοντίατροι των ιδιωτικών νοσοκομείων, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Αυξάνεται η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως δήλωσε κατά την εισήγησή του στη σύσκεψη για τον κορονοϊό που έγινε το πρωί της Παρασκευής (08.01.2021), εχθές Πέμπτη (07.01.2021) έγιναν 5.538 εμβολιασμοί και συνολικά ως αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 27.000 συμπολίτες μας, σημειώνοντας ότι αναπτύσσονται στα νοσοκομεία μας 223 εμβολιαστικές γραμμές.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η προτεραιότητα την οποία είχε καθορίσει η επιτροπή εμβολιασμών ήταν σαφής: εμβολιασμός υγειονομικών σε δημόσια και σε ιδιωτικά νοσοκομεία και βέβαια εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων. Στις 4/1 μπήκαν στο πρόγραμμα με επιτυχία και χωρίς προβλήματα άλλα 51 νοσοκομεία, σήμερα προστίθενται άλλα 55 νοσοκομεία και στις 11/1 τα τελευταία 19 νοσοκομεία στη νησιωτική Ελλάδα».

Κικίλιας: «Προστίθενται στον σχεδιασμό των εμβολιασμών και οι γιατροί και οδοντίατροι του ιδιωτικού τομέα»

Με βάση την προτεραιοποίηση που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού, οι ιατροί και οδοντίατροι του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση του εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19, προσέθεσε σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλια.

Όπως είπε, «σε συνέχεια των εμβολιασμών των εργαζομένων στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και των ωφελούμενων και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών, καθώς και των ιδιωτών ιατρών και οδοντιάτρων που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν».

Μητσοτάκης: «Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 85 και άνω»

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι από τη Δευτέρα (11.01.2021) ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ραντεβού για τους 85 ετών και άνω. Όσοι εξ αυτών είναι ήδη γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ένα sms με το προτεινόμενο ραντεβού. Οι υπόλοιποι ή οι συγγενείς τους που θα τους βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, έχουν τρεις τρόπους για να κλείσουν το ραντεβού τους από τις 20 του μήνα και μετά. Είτε να επισκεφθούν την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, είτε να επισκεφθούν το κοντινότερο φαρμακείο τους και να ζητήσουν την υποστήριξη του φαρμακοποιού της γειτονιάς τους, είτε να πάνε στο ΚΕΠ της γειτονιάς τους, στο πιο κοντινό τους ΚΕΠ.

«Ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και το κυριότερο χωρίς λάθη έως σήμερα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε συμφωνήσει, ότι οι αρχές του σχεδιασμού μας είναι τρεις: Ασφάλεια στην ανάπτυξη των εμβολιαστικών δομών και διαδικασιών, πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία ως προς τους διενεργούμενους εμβολιασμούς και τις ομάδες προτεραιότητας και στη συνέχεια ταχύτητα.

Όπως, άλλωστε, λέει και ο σοφός ελληνικός λαός μας, όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε περαιτέρω, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις δύο, οι διαθέσιμες δομές ακόμα σχετικά περιορισμένες και φυσικά η όλη επιχείρηση αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και φυσικά για τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «επενδύουμε στην ασφάλεια και τη μεθοδικότητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επενδύοντας «στη διαφάνεια και στη λογοδοσία» αναρτά καθημερινά λίγο πριν από τις 18:00 στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, τον αριθμό των εμβολιασμών που πραγματοποιούνται καθημερινά στο σύνολο της επικρατείας και σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

«Είναι μία διαδικασία -θέλω να το  τονίσω- η οποία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη από τις υπερσύγχρονες αποθήκες έως τα κέντρα εμβολιασμού, ώστε να διασφαλίζεται ο αναγκαίος έλεγχος σε κάθε κρίκο της αλυσίδας και η άμεση παρέμβαση όπου χρειάζεται», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν