Εμβόλια Covid: Αυτές είναι οι καταληκτικές ημερομηνίες για την αξιολόγηση και τους πρώτους εμβολιασμούς

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλιο
Οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από τον Ιανουάριο, αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times του Λονδίνου, ενώ η έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BioNTech, οι οποίες κατέθεσαν σήμερα τον φάκελό τους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.

Μετά τις 12 Ιανουαρίου (στην καλύτερη περίπτωση) θα μπορέσει να ξεκινήσει στην Ευρώπη ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού. Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το εμβόλιο της Pfizer και έως τις 12 Ιανουαρίου του 2021 εκείνος για το εμβόλιο της Moderna.

Η BionTech και η Pfizer, καθώς και η εταιρεία Moderna που ακολούθησε με το δικό της εμβόλιο, έχουν καταθέσει ήδη αιτήσεις στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Η έγκριση -εάν τελικά δοθεί- θα δώσει το “πράσινο φως” για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Κι ενώ υπάρχει έντονη συζήτηση για το ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, οι Financial Times προανήγγειλαν το πότε αυτοί θα ξεκινήσουν.

Οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από τον Ιανουάριο αναφέρουν οι Financial Times. Και αυτό γιατί ο EMA αναμένεται ότι θα εκφράσει την γνωμοδότησή τους για το εμβόλιο των BionTech / Pfizer στις 29 Δεκεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η διανομή του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν απίθανο να ξεκινήσει πριν από τον Ιανουάριο.

Στη συνέχεια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19, μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε επίσης ότι έχει δεχτεί αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβόλιου της Moderna Inc και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Μόλις ο EMA δώσει την έγκρισή του στα δυο εμβόλια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει το δικό της αυτόματη έγκριση για την κυκλοφορία τους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.  Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, ο EMA εισηγείται την αδειοδότηση ενός φαρμάκου ή εμβολίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει άδεια κυκλοφορίας με βάση των γνωμοδότηση της ρυθμιστικής αρχής.

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι κατέθεσαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους. Ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει τον κυλιόμενο έλεγχο των δεδομένων της μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που ήρθαν σε γνώση των Financial Times, στο χρονοδιάγραμμά του της περασμένης εβδομάδας ο EMA έθετε ως στόχο την 22α Δεκεμβρίου, στην καλύτερη περίπτωση, για την διατύπωση της άποψης του επί των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συζητήθηκε χθες, αυτή η ημερομηνία μπορεί να μετακινηθεί.