Έμπολα στο Κονγκό: Πάνω από 3.000 νεκροί – Ανάμεσά τους δεκάδες υγειονομικοί
Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν χαθεί τους τελευταίους 3,5 μήνες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), όπου μαίνεται επιδημία αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός Έμπολα.
Η επιδημία είναι η χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει έως τώρα η χώρα. Εξακολουθεί να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμιύς στις βορειοανατολικές περιοχές της, προκαλώντας καθημερινά δεκάδες νέα κρούσματα.
Σύμφωνα με νεώτερο, επίσημο απολογισμό τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 6.186. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 3.007 (ή ποσοστό σχεδόν 49%) έχουν χάσει τη ζωή τους, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Από τους υπόλοιπους, μόνο οι 1.409 έχουν αναρρώσει, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Η επιδημία προκαλείται από το στέλεχος Bundibugyo του ιού Έμπολα. Θεωρείται πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη του ιού που έχει ξεσπάσει ποτέ στην Αφρική. Προηγείται η μεγάλη επιδημία της περιόδου 2014-2016, που όμως είχε εξαπλωθεί σε τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής. Οι χώρες ήταν η Γουινέα, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε.
Σε εκείνη την επιδημία είχαν νοσήσει περισσότεροι από 28.600 άνθρωποι. Οι νεκροί είχαν υπερβεί τους 11.000.
Η επιδημία κηρύχθηκε επισήμως στις 15 Μαΐου 2026 στην επαρχία Ituri της ΛΔΚ. Οι επιστήμονες, όμως, εκτιμούν ότι είχε αρχίσει μήνες νωρίτερα, πιθανώς από τον Ιανουάριο. Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε συνολικώς έξι επαρχίες της χώρας, παρά τις προσπάθειες των υγειονομικών Αρχών να την περιορίσουν.
Χάθηκαν πάνω από 40 υγειονομικοί
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου το 60% των θανάτων σημειώνονται εκτός των κέντρων περίθαλψης των ασθενών. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές Αρχές, καθώς πασχίζουν να εντοπίσουν τους ασθενείς πριν χάσουν τη ζωή τους.
Για το στέλεχος bundibugyo του ιού Έμπολα δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο ή θεραπεία. Υπάρχουν όμως αρκετά εμβόλια σε στάδιο ανάπτυξης.
Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν την κατάσταση, οι Αρχές της ΛΔΚ άρχισαν προσφάτως να εμβολιάζουν τους υγειονομικούς με ένα εμβόλιο για το στέλεχος Ζαΐρ του ιού. Παρότι είναι διαφορετικό από τον ιό bundibugyo, πιστεύεται ότι παρέχει κάποια προστασία εναντίον του.
Από την αρχή της επιδημίας έως τώρα, δεκάδες υγειονομικοί έχουν κολλήσει Έμπολα. Περισσότεροι από 40 έχουν χάσει τη ζωή τους, δήλωσε χθες ο κ. Tom Fletcher, συντονιστής της Επείγουσας Ανθρωπιστικής Βοήθειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Φωτογραφία: iStock




