Εμφυτεύσιμο τσιπ χαρίζει την όραση σε εντελώς τυφλούς- Δείτε το βίντεο!

  • Iatropedia
Εμφυτεύονται μέσα στο μάτι με πρωτοποριακή μέθοδο και χαρίζουν πάλι την δυνατότητα να ξεχωρίζουν το φως από το σκοτάδι αλλά και να αναγνωρίζουν αντικείμενα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το ονόμασαν Argus 2 και είναι ένα τσιπ που χαρίζει το φως σε ανθρώπους που έχουν χάσει εντελώς την ικανότητα να το βλέπουν εξαιτίας μιας κληρονομικής νόσου, της μελαχρωστικής αμφιβληστροπάθειας. Ήδη έχουν εμφυτευτεί περί τα 100 σε ανθρώπους στην Βρετανία, την Γερμανία, το Ριάντ και την Ιταλία ενώ εδώ και ένα χρόνο έχει λάβει έγκριση και από τον αμερικανικό FDA. Το τσιπ στοιχίζει 100.000 ευρώ, εμφυτεύεται μόνο στο ένα μάτι ασθενών στο τελευταίο στάδιο της πάθησης και δεν έχει γίνει ακόμα στην Ελλάδα.

Τέσσερεις από τους χειρουργούς οφθαλμιάτρους που το έχουν τοποθετήσει σε ασθενείς τους, θα παραβρεθούν στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς που θα διεξαχθεί 15-17 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Όπως δήλωσαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, κ. Ευστρ. Γκοτζαρίδης και ο αντιπρόεδρος Ι. Δατσέρης, εκτός των σημαντικών ανακοινώσεων που θα υπάρξουν στο συνέδριο, η ΕΕΥΑ διευρύνει την προσφορά της με παροχή βοήθειας και συμπαράστασης προς τους ασθενείς με οφθαλμιατρικές παθήσεις με αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων της καθημερινότητάς τους. Η πιο πρόσφατη προσπάθεια αφορά στην παρακολούθηση λογοτεχνικών έργων και θεατρικών παραστάσεων με ηχητικά μέσα.

Δείτε τα σχετικά βίντεο: