ΕΜΑ: Ζητά έγκριση για το εμβόλιο Pfizer στα παιδιά 5 έως 11 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
COVID-19
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνιστά να εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer κατά της covid-19 για τα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών.

Την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τον κορονοϊό για παιδιά από 5 έως 11 ετών σύστησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Μέχρι στιγμής το εμβόλιο είχε έγκριση για άτομα άνω των 12 ετών. Η δόση του εμβολίου, σύμφωνα με την έγκριση, θα είναι μικρότερη από αυτήν που λαμβάνουν οι ενήλικες. Θα χορηγούνται δύο δόσεις, με ένεση στο μπράτσο, με διαφορά τριών εβδομάδων.

Στη βασική μελέτη, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση του ΕΜΑ, φάνηκε ότι η ανοσολογική απόκριση του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά αυτής της ηλικίας με τη χορήγηση 10 μg. του εμβολίου, ήταν η ίδια με τους ενήλικες που λάμβαναν 30 μg.

Στο πλαίσιο της μελέτης, από τα 1.305 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, τα τρία εκδήλωσαν λοίμωξη Covid-19, σε σχέση με τα 16 παιδιά από την ομάδα ελέγχου (663 στο σύνολο), που έλαβαν το εικονικό εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι από τη συγκεκριμένη μελέτη το εμβόλιο φάνηκε να είναι 90,7% αποτελεσματικό στη πρόληψη της συμπωματικής λοίμωξης Covid-19, αν και όπως σχολιάζει ο ΕΜΑ, το πραγματικό ποσοστό θα μπορούσε να είναι μεταξύ 67,7% και 98,3%.