ΕΜΑ: Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για το εμβόλιο Johnson & Johnson – «Πάγωμα» των εμβολιασμών στην Ευρώπη προτείνει η εταιρεία Janssen

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλιο
Καθώς η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson για τον κορονοϊό δεν έχει ακόμη ξεκινήσει στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ενωσης, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά την αναστολή της χρήσης του στις ΗΠΑ λόγω ύποπτων θρομβοεμβολικών επεισοδίων, ανακοίνωσε σήμερα ότι συστήνει στα κράτη-μέλη, να μην ξεκινήσουν ακόμη τους εμβολισμούς.

«Η Janssen (εταιρεία που διακινεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson) βρίσκεται σε επαφή με τις εθνικές αρχές, συνιστώντας να αποθηκεύσουν τις δόσεις που έχουν ήδη παραλάβει, έως ότου η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου και Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ εκδώσει ταχεία σύσταση. Ο ΕΜΑ διερευνά όλες τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν και θα αποφασίσει εάν απαιτείται κανονιστική ενέργεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο ΕΜΑ συνεργάζεται στενά με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδώσει τις σύσταση προς τις χώρες τις ΕΕ για τη χρήση του εμβολίου.

Παράλληλα, τονίζεται ότι ενώ η αναθεώρηση για συγκεκριμένο εμβόλιο βρίσκεται σε εξέλιξη, παραμένει σταθερή στην άποψη ότι τα οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη της λοίμωξης Covid, υπερτερούν των κινδύνων και των παρενεργειών.