ELPEN: Με το νέο εργοστάσιο στην Κερατέα, θα καλύψει σε φάρμακα πάνω από 6 εκατ. ασθενείς

  • Γιάννα Σουλάκη
ELPEN
Στόχος πάνω από 70 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων ανά χρόνο, μέσω δύο μονάδων παραγωγής.

Ξεκινά τη λειτουργία του το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ELPEN. Μία μονάδα – πρότυπο, που έρχεται να προστεθεί στη φαρέτρα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Το νέο εργοστάσιο της Κερατέας, που άνοιξε τις πύλες της στους δημοσιογράφους την Τρίτη (17/1), αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην παραγωγική δύναμη της εταιρείας, αλλά και στη συνολική κάλυψη των ασθενών της χώρα μας.

Η αρχική επένδυση της ELPEN για το εργοστάσιο στην Κερατέα είναι ύψους €55.000.000.

Έχει έκταση 10.000m2 και διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης.

Η δραστηριότητά του εστιάζει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων (για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και στερεών μορφών (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του ΚΝΣ, αντιβιώσεις).

Σε πλήρη λειτουργία με τις 2 μονάδες παραγωγής του και με 3 βάρδιες/ημέρα μπορεί να παράξει 71.000.000 συσκευασίες σε ετήσια βάση.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία και στην ελληνική οικονομία.

“Προσφέρουμε θεραπευτικές επιλογές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και εξασφαλίζουμε την επάρκεια σε φάρμακα πρώτης γραμμής”, τόνισε ο Θεόδωρος Τρύφων, συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).

Θεόδωρος Τρύφων: “Μένουμε Ελλάδα”

Ο κ. Τρύφων, τόνισε τη σημασία και τη βαρύτητα της επιλογής, η εταιρεία να παραμείνει στην Ελλάδα.

“Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο καταφέραμε και ολοκληρώνουμε αυτή τη Μονάδα. Μένουμε Ελλάδα. Το 2016 -17 που άρχισε και φαινόταν το πόσο θα επιδρούσε σε οποιοδήποτε πλάνο μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα, με τις υπέρμετρες επιστροφές και εκπτώσεις -τα λεγόμενα rebate και clawback- αποφασίσαμε να πάμε στην επόμενη μέρα με επενδύσεις και διαφοροποίηση”, ανέφερε συγκεκριμένα.

 Κι όλα αυτά, παρά το σημαντικό το δέλεαρ του χαμηλού λειτουργικού κόστους σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως είπε.

“Είχαμε και κάποιες εναλλακτικές τότε. Αν πηγαίναμε στη Βουλγαρία, θα είχαμε 50% και σε κόστος κατασκευής και σε κόστος λειτουργίας. Μένουμε Ελλάδα γιατί εδώ είναι το DNA μας. Αν δεν στηρίξουμε εμείς σαν παραγωγή την Εθνική Οικονομία που είμαστε μεγάλη εταιρεία, ποιος θα το κάνει; Και από εκεί και πέρα, πιστεύουμε και στον έλληνα εργαζόμενο. Και θεωρούσαμε πως πολύ πιο εύκολα ο έλληνας εργαζόμενος και επιστήμονας -το εθνικό μας δυναμικό- θα απέδιδε, και με αυτόν τον τρόπο θα καλύπταμε και τη διαφορά του κόστους που μπορεί να είχαμε στη λειτουργία”, τόνισε ο κ. Τρύφων.

Εργοστάσιο Κερατέας ELPEN: Το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα 5 στην Ευρώπη με αυτές τις προδιαγραφές

Mετά από την τεράστια αποεπένδυση της τελευταίας δεκαετίας στην υγεία και στο φάρμακο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για πρώτη φορά την τελευταία δεκαπενταετία, αναπτύσσουν τώρα ένα οικοσύστημα φαρμακευτικής παραγωγής και R&D στην Ελλάδα.

Το νέο εργοστάσιο της ELPEN θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος αυτού.

Είναι το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα ο σχεδιασμός του οποίου έχει γίνει με τρόπο που να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης των πλέον σύγχρονων προωθητικών αερίων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα και με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ.

Οι τεχνικές ιδιαιτερότητες και τα υψηλά κόστη κατασκευής του εργοστασίου με προδιαγραφές που να επιτρέπουν την ασφαλή χρήση των αερίων αυτών, το καθιστούν όχι μόνο ως το μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ως ένα από τα 5 εργοστάσια στην Ευρώπη με αντίστοιχες δυνατότητες.

“Τελικώς ο Έλληνας μπορεί και η Ελλάδα μπορεί”, σημείωσε με έμφαση ο κ. Θεόδωρος Τρύφων και πρόσθεσε:

“Καταφέραμε και ολοκληρώσαμε μια “δύσκολη” κατασκευή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα -μέσα σε τρία χρόνια- και αναπτύξαμε φαρμακοτεχνικές μορφές, με τις οποίες έχουν αποτύχει πάρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Και μέσα σε περίοδο πλήρους κρίσης και προβλημάτων στο supply chain (εφοδιαστική αλυσίδα) με τις παραδόσεις μηχανημάτων, και άλλα προβλήματα, ολοκληρώσαμε. Οπότε αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί”.

Οι μηχανές του είναι πλήρως αυτοματοποιημένες με δυνατότητα παραγωγής αλλά και συσκευασίας με 100 % αυτοματοποιημένο έλεγχο σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας τους. Επιπλέον, διαθέτει ρομποτικά συστήματα αλλά και μηχανές που αυτή την στιγμή δεν χρησιμοποιούνται στην Ελληνική αγορά.

ΕLPEN: Φαρμακευτική κάλυψη σε πάνω από 6 εκατ. ασθενείς

Η μονάδα της Κερατέας αναμένεται να συμβάλει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων, αλλά και στερεών φαρμάκων, με έμφαση τις παθήσεις του αναπνευστικού, της καρδιάς, του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), αλλά και τις λοιμώξεις, με την παραγωγή των δυσεύρετων πλέον αντιβιώσεων.

“Έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε πάνω από 70 εκατομμύρια συσκευασίες ανά έτος. Προσφέρουμε θεραπευτικές επιλογές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και εξασφαλίζουμε την επάρκεια σε φάρμακα πρώτης γραμμής. Επεκτείνουμε τις παραγωγικές δυνατότητες και καλύπτουμε θεραπευτικές κατηγορίες, όπως διαβήτη, καρδιολογία, γαστρεντερολογία, λοιμώξεις -μέσα από τα αντιβιοτικά- αλλά και άλλα φάρμακα πρώτης ανάγκης, όπως τα αντιπηκτικά”, τόνισε ο συνδιευθύνων σύμβουλος της ELPEN, κ. Τρύφων.

Ειδικότερα:

  • Αναφορικά με την παραγωγή εισπνεόμενων: Έχει τη δυνατότητα να παράξει περισσότερες από 35.000.000 συσκευασίες ετησίως για τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία.
  • Αναφορικά με την παραγωγή στέρεων μορφών: Με τη λειτουργία της μονάδας στερεών μορφών (δισκία και κάψουλες) η παραγωγή σε αυτήν την κατηγορία θα φτάσει στις 36.000.000 συσκευασίες ετησίως.

“Αυτή τη στιγμή το Πικέρμι καλύπτει περίπου 3,5 εκατ. ασθενείς ετησίως. Με τη βοήθεια της Κερατέας θα ξεπεράσουμε τα 6 εκατ. ασθενείς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και φυσικά είναι ένα νούμερο το οποίο θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, όταν η Κερατέα θα δουλεύει τρεις βάρδιες ημερησίως”, τόνισε ο συν-διευθύνων σύμβουλος της ELPEN, κ. Τρύφων.

Η παραγωγή των φαρμάκων του εργοστασίου της Κερατέας βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας GLP και GMP, ενώ επόμενος στόχος είναι η πιστοποίηση του εργοστασίου από τον FDA (Food and Drug Administration).

Επίσης, θα σημάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 300 νέων, μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Το 30% επί του συνόλου αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.