ΕΛΛΟΚ: Διημερίδα και άλλες εκδηλώσεις για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου - ΕΛΛΟΚ ενημερώσει σχετικά με την Ευρωπαική Καμπάνια makesense campaign για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η οποία ξεκινάει από σήμερα και διαρκεί μία εβδομάδα (από 18 - 23 Σεπτεμβρίου) και στην οποία για 1η φορά φέτος, συμμετέχει επίσημα και η χώρα μας.

Η καμπάνια στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού και στην ενεργή συμμετοχή όποιου επιθυμεί στην επιστημονική Διημερίδα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου στο Ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ,  συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η οποία ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Κεφαλής και Τραχήλου (European Head and Neck Society – EHNS) και αναπτύχθηκε με τη συνεργασία και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (European Cancer Patient Coalition – ECPC).

Η 5η ετήσια εβδομάδα  #makesensecampaign, ορίσθηκε από 18 έως 23 Σεπτεμβρίου και κατά τη διάρκειά της, οι δράσεις που  θα υλοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη, θα έχουν ως σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της  αποκατάστασης των βλαβών  και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασθενών και των οικείων ώστε να εξασφαλίζεται η η ποιότητας ζωής των ασθενών κατά την επιβίωση.

«Η φροντίδα του στόματος από ογκολόγο – στοματολόγο,  θα συμβάλλει στη διατήρηση της «με την υγεία του στόματος συνδεόμενης» ποιότητας ζωής στον ογκολογικό ασθενή και ιδιαίτερα στον ασθενή με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου», επεσήμανε η κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Στοματολόγος Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών.

Άλλα θέματα που θα καλύψει η εκστρατεία ενημέρωσης εστιάζουν  στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, την ανάγκη οργανωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης σε εξειδικευμένα κέντρα καθώς και την ανάδειξη των μη καλυπτόμενων αναγκών των επιβιωσάντων από τον συγκεκριμένο καρκίνο.

«Η αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία από την αρχή μέχρι και την αποκατάσταση και επανένταξή  του ασθενούς στην κοινωνική ζωή», δήλωσε η Αν. Καθηγήτρια Ογκολογίας, κα Αμάντα Ψυρρή.

«Η ακτινοθεραπεία είτε μόνη, είτε σε συνδυασμό με την χειρουργική ή/και  την χημειοθεραπεία αποτελεί ένα από τα βασικότερα όπλα στην αντιμετώπιση των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου  με κύριο στόχο την ίαση.  Ο καλός σχεδιασμός και η ακριβής εκτέλεσή της επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ασθενών και  κατά τη διάρκεια αλλά κυρίως μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους» τόνισε ο κος Γεώργιος Πισσάκας, Ακτινοθεραπευτής, Πρόεδρος της ΕΕΑΟ-Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου  είναι πολύπλοκη  ασθένεια και με την καμπάνια Make Sense, επιχειρούμε να ενοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε την κοινότητα  των ιατρικών ειδικοτήτων που καλύπτουν τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου , ώστε να συνεχίσουν να αναζητούν καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς» δήλωσε ο καθηγητής Rene Leemans, Πρόεδρος της EHNS, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τομέα Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου VU στο Άμστερνταμ. «Αναγνωρίζουμε ότι οι πρόσφατες καινοτομίες στον χώρο της θεραπείας δημιουργούν πολλές ελπίδες. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η υποστήριξη των ασθενών που επιζούν από την επιθετική αυτή μορφή καρκίνου απαιτεί μια εξίσου αποφασιστική, μακροπρόθεσμη και πολύπλευρη προσέγγιση.»

Αυτή την εβδομάδα, υλοποιούνται δράσεις σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες εστιάζουν στην παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου με στόχο να διασφαλιστεί η βέλτιστη διάγνωση, θεραπεία και υποστήριξη στην επιβίωση.

Οι δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα το μήνα Σεπτέμβριο αναλυτικά περιλαμβάνουν:

·         Δημιουργία σελίδας για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου στην ιστοσελίδα της ΕΛΛ.Ο.Κ.

·         Ενημερωτική διημερίδα με θέμα

Καρκίνος Κεφαλής & Τραχήλου: Ο Άγνωστος Καρκίνος

22-23 Σεπτεμβρίου 2017,  Ξενοδοχείο Τιτάνια

·         Ενημερωτική καμπάνια στα social media για τα συμπτώματα καρκίνου κεφαλής & τραχήλου, το ρόλο του ιού HPV, την ανάγκη αποκατάστασης των βλαβών, την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ασθενών

·         Κατάθεση πρότασης από την Επιστημονική Επιτροπή της Διημερίδας προς το Υπουργείο Υγείας για την για την αντιμετώπιση του ΚΚ&Τ

·         Πρόσκληση των ασθενών με ΚΚ&Τ και οικείων για συμμετοχή στη Ομάδα Εργασίας Ασθενών με Σπάνιους Καρκίνους

·         Δελτίο τύπου για την καμπάνια

·         Δελτίο τύπου με τα αποτελέσματα της διημερίδας.

Παράλληλα η ΕΛΛΟΚ , κατά τη διάρκεια της Διημερίδας και στα πλαίσια του φετινού θέματος «Υποστήριξη για την Επιβίωση», θα παρουσιάσει στο Ελληνικό κοινό, τον Οδηγό Επιβίωσης στον Καρκίνο της ESMO-Εuropean Society of Medical Oncology, ο οποίος παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Συνέδριο της ESMO στη Μαδρίτη. Είναι τιμή μας να αναφέρουμε ότι διακεκριμένοι Έλληνες Ογκολόγοι (ΕΟΠΕ) και Εκπρόσωποι Ασθενών (ECPC), συμμετείχαν στην ομάδα εργασίας και συγγραφής του οδηγού.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις υλοποιούμενες δράσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.ellok.org  και κάντε κλικ στο banner Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου και τον ιστότοπο: http://makesensecampaign.eu/el/- και κάντε κλικ στο διαδραστικό χάρτη δράσεων.

Η Διημερίδα διοργανώνεται με την μερική άνευ όρων ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Βristol-Myers Squibb  και Ν. Παπαποστόλου Α.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν