Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας: Δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση για τον καρκίνο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας διενεργείται ανελλιπώς η πραγματοποίηση των προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε από το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο και την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου. Εδρεύει στο το επί της οδού Βαλτετσίου 11, κτίριο στην Αθήνα, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου, το οποίο παραχωρήθηκε για την στέγαση των γραφείων και της σταθερής μονάδας του Ιδρύματος.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας άρχισε επίσημα την λειτουργία του την 1η Μαρτίου 2000 αμέσως μετά την δημοσίευση στις 15 Φεβρουαρίου 2000 του Προεδρικού Διατάγματος Υπ΄ Αριθμ. 27/2000 με το οποίο εγκρίθηκε η σύστασή του και κυρώθηκε ο οργανισμός του.

Προγράμματα ελέγχου για καρκίνο μαστού και τραχήλου μήτρας

Τα προγράμματα αυτά είχαν ξεκινήσει στην Ελλάδα αρχικά από την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία το 1989, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρώπη κατά του Καρκίνου», συνεχίστηκαν με την σύμπραξη του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου και διευρύνθηκαν με την πραγματοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος με την ονομασία «Η Ελλάδα κατά του Καρκίνου».

Στα πλαίσια της δραστηριοποίησής του έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα ΔΩΡΕΑΝ, με μαστογραφία και τεστ ΠΑΠ, περισσότερες από 300.000 γυναίκες, περιφρουρώντας με αυτόν τον τρόπο αποτελεσματικά την υγεία τους.

Συγκεκριμένα εξετάσεις και επανέλεγχοι (φάσεις πληθυσμιακού ελέγχου) έχουν πραγματοποιηθεί:

-Στους Νομούς – Περιφ.Ενότητες : Ηλείας (5 φάσεις), Μεσσηνίας (7 φάσεις), Ζακύνθου (3 φάσεις),  Λευκάδας, Ευρυτανίας (2 φάσεις), Ροδόπης (2 φάσεις ),  Μαγνησίας,  Πέλλας,  Λέσβου,  Καρδίτσας (2 φάσεις), Κορίνθου, Λακωνίας (2 φάσεις), Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Τρικάλων (2 φάσεις),  Αρκαδίας, στις νήσους Οινουσσών και Νάξου, στην επαρχία Ελασσόνας, στα Καλάβρυτα, στις επαρχίες ελεύθερης Αμμοχώστου & Λάρνακας της Κύπρου.

-Στους Δήμους του Ν. Αττικής: Κερατέας (3 φάσεις), Περιστερίου, Αχαρνών, Πετρούπολης, Ιλίου (4 φάσεις), Άνω Λιοσίων, Καματερού (2 φάσεις) ,  Ζεφυρίου ,  Αγ. Αναργύρων ,  Ηλιούπολης ,  Γέρακα ,  Κερατσινίου, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Καλλιθέας, Αγ.Δημητρίου, Αιγάλεω, Καισαριανής, Σπάτων, Λαυρεωτικής, Κρωπίας, Νικαίας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Μαρκοπούλου.

-Στις εργαζόμενες του Υπ. Οικονομικών, του Υπ. Εργασίας και στα μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.

-Επίσης από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής το οποίο δημιουργήθηκε από την συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κατόπιν συνεργασίας τους με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας εξετάζονται στην σταθερή μας μονάδα όσες γυναίκες επιθυμούν.

Για την εν λόγω συνεργασία μας το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας τιμήθηκε για την προσφορά του με εύφημο μνεία στις 22 Φεβρουαρίου 2016, από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και τον Δ/ντή της Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Δωρεάν εξετάσεις

Όλες οι εξετάσεις που γίνονται στο πλαίσιο της προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου, μαστογραφίες και τεστ Παπανικολάου, καθώς και ο επανέλεγχος όσων χρήζουν περαιτέρω παρακολούθησης, προσφέρονται στις γυναίκες ΔΩΡΕΑΝ. Την πλήρη χρηματοδότηση έχει αναλάβει το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο (έτος ιδρύσεως 1935).

Σταθερή μονάδα

Η σταθερή μονάδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας, που βρίσκεται επί της οδού Βαλτετσίου 11 στην Αθήνα, εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1999, ως σταθερή πρότυπη διαγνωστική μονάδα, που εξυπηρετεί, μέχρι και σήμερα, στον περαιτέρω έλεγχο των γυναικών που συμμετέχουν στα πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου πρόληψης του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, τα οποία υλοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας.

Πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου στον Δήμο Φυλής:

Από τον Οκτώβριο ξεκίνησε πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη κι έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας στο Δήμο Φυλής.

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η εξέταση όλων των γυναικών ηλικίας 25 ετών και άνω με τεστ Παπανικολάου και των γυναικών από 40 ετών και άνω επιπροσθέτως με Ψηφιακή Μαστογραφία.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στην ειδική σταθερή μονάδα που διαθέτει το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, στην οδό Βαλτετσίου 11 & Ιπποκράτους (Τ.Κ.106 80), στο Κέντρο της Αθήνας.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (9:30 έως 15:30) στα τηλέφωνα: 210.3645627 & 210.3620831 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου στον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη το οποίο έχει ολοκληρωθεί με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία:

Στόχος του προγράμματος αυτού ήταν η εξέταση όλων των γυναικών ηλικίας 25 έως 39 ετών με τεστ Παπανικολάου και των γυναικών από 40 ετών και άνω επιπροσθέτως με Ψηφιακή Μαστογραφία.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στην ειδική σταθερή μονάδα που διαθέτει το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, στην οδό Βαλτετσίου 11 & Ιπποκράτους (Τ.Κ.106 80), στο Κέντρο της Αθήνας.

Πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου στο Δήμο Νοτίας Κυνουρίας στο Άστρος βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Ολοκληρώθηκε πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη κι έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, με δωρεάν εξετάσεις (ψηφιοποιημένη μαστογραφία και τεστ ΠΑΠ) των γυναικών του Δήμου Παλλήνης.

Στόχος του προγράμματος αυτού ήταν η εξέταση όλων των γυναικών, ηλικίας από 25 ετών και άνω με τεστ Παπανικολάου και των γυναικών από 40 ετών και άνω, επιπροσθέτως με μαστογραφία.