Ελληνική Πρωτοβουλία: Στήριξη προγράμματος HOPEgenesis στα Δωδεκάνησα

  • Ρούλα Τσουλέα
Ελληνική Πρωτοβουλία
Ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης και παρακολούθησης εγκύων πραγματοποιεί η μη-κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis, με δωρεά από την Ελληνική Πρωτοβουλία.

Δωρεά ύψους 30.000 δολαρίων πραγματοποίησε η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative) προς την HOPEgenesis, για την υποστήριξη προγράμματος στήριξης των εγκύων σε έξι νησιά των Δωδεκανήσων.

Το πρόγραμμα αφορά την ιατρική και ψυχολογική στήριξη των εγκύων στους Αρκιούς, την Χάλκη, την Κάσο, τους Λειψούς, την Πάτμο και την Τήλο.

Στα έξι νησιά κατοικούν συνολικά 6.223 μόνιμοι κάτοικοι. Με βάση τον πληθυσμό τους θα έπρεπε να έχουν 65 γεννήσεις ανά έτος και συνολικά 195 σε διάστημα τριών ετών. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των γεννήσεων την περίοδο 2015-2017 ανήλθε σε μόλις 115, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Τα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας υποδεικνύουν πως υπάρχει ανάγκη για άμεση δράση και υποστήριξη των κατοίκων αυτών των απομακρυσμένων νησιών.

Η HOPEgenesis είναι μία ελληνική μη-κερδοσκοπική εταιρία, που δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, διευθετώντας κρίσιμα ζητήματα αναφορικά με τα χαμηλά επίπεδα γεννητικότητας στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε δημογραφικό αδιέξοδο, καθώς υπάρχει μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων που ολοένα αυξάνεται.

Εκτιμάται πως μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί σε 8 εκατομμύρια, έναντι των 10,8 εκατομμυρίων κατοίκων που διαθέτει σήμερα.

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών, το 2017 υπήρξαν στη χώρα μας 88.132 γεννήσεις και 123.079 θάνατοι. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση του πληθυσμού, μέσα σε 1 μόλις χρόνο.

Το πρόγραμμα της HOPEgenesis

Στο πλαίσιο του προγράμματός της, η HOPEgenesis παρέχει δωρεάν ιατρική θεραπεία στις εγκύους των απομακρυσμένων νησιών, που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές υποδομές. Τους δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε συνεργαζόμενες ιατρικές μονάδες για μαιευτική παρακολούθηση ομάδα μαιευτήρων-γυναικολόγων.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία κατόρθωσε να υποστηρίξει το πρόγραμμα αυτό μέσα από τα έσοδα του 4ου Ετήσιου Γκαλά που διοργανώθηκε στο Λονδίνο.

Η HOPEgenesis δραστηριοποιείται σε 354 περιοχές ανά την Ελλάδα. Το δίκτυό της με συνεργαζόμενα νοσοκομεία αποτελείται από 18 ιατρικά κέντρα και περισσότερους από 80 ιατρούς. Μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει περισσότερες από 260 οικογένειες σε περιοχές που ο αριθμός των γεννήσεων είτε ήταν πολύ χαμηλός, είτε ήταν ακόμα και μηδενικός. Η οργάνωση βραβεύθηκε με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018».