Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Δωρεάν εξετάσεις σε 9 νησιά της άγονης γραμμής

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΠΕ
Η ΕΠΕ στήριξε την Ομάδα Αιγαίου με τη συμμετοχή της στον 28ο Διάπλου. Σε εννέα νησιά εξετάστηκαν στο πνευμονολογικό ιατρείο 290 ασθενείς. Ελέγχθηκαν και για εμμένοντα συμπτώματα μετά την COVID-19.

Δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους εννέα νησιών της άγονης γραμμής πραγματοποίησε κλιμάκιο ιατρών της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της για δεύτερη συνεχή χρονιά στον Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου.

Ο Διάπλους ήταν ο 28ος στη σειρά. Διεξήχθη το δεκαήμερο 5-15 Μαΐου 2022 και επισκέφθηκε τους Φούρνους, το Αγαθονήσι, τη Θύμαινα, τους Αρκιούς, τους Λειψούς, την Πάτμο, τη Δονούσα, την Ανάφη και το Κουφονήσι.

Οι γιατροί της ΕΠΕ που συμμετείχαν διενήργησαν ιατρικές, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις σε συνολικά 290 κατοίκους των νησιών. Οι ιατροί πνευμονολόγοι κυρίες Νίκη Γιαννιού, Νικολέττα Ροβίνα, Παρασκευή Κατσαούνου, Ιωάννα Τσιώκου και Λαμπρινή Βλάσση. Συμμετείχε επίσης ο τεχνικός  Βιορέλης Δρούγιας για τη διεξαγωγή των σπιρομετρήσεων.

Ο αριθμός των ασθενών που εξετάσθηκαν φέτος ήταν σχεδόν τριπλάσιος από τον αντίστοιχο της περυσινής χρονιάς. Η διαφορά αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις δυσκολίες που επικρατούσαν πέρυσι στη διεξαγωγή εξετάσεων και προληπτικού ελέγχου, λόγω πανδημίας. Από την εξέταση των κατοίκων της περιοχής διαπιστώθηκε υψηλή επίπτωση άσθματος και ατοπίας.

Εντυπωσιακό ήταν το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο στους κατοίκους της περιοχής. Οι γιατροί της ΕΠΕ διενέργησαν και σπιρομετρήσεις σε όσους ασθενείς είχαν ένδειξη από το ιστορικό και την κλινική εικόνα τους.

Οι ασθενείς είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ειδικούς. Έλαβαν ακόμα πλάνο ελέγχου του άσθματος και οδηγίες για τη σωστή χρήση της φαρμακευτικής αγωγής.

ΕΠΕ

Έλεγχος και για την εμμένουσα COVID-19

Εφέτος δόθηκε επίσης η δυνατότητα ελέγχου με διαθωρακικό υπερηχογράφημα. Σε αυτό υπεβλήθησαν αρκετοί ασθενείς με εμμένοντα αναπνευστικά συμπτώματα μετά τη λοίμωξη COVID-19.

Το διαθωρακικό υπερηχογράφημα παρείχε τη δυνατότητα διάγνωσης πνευμονίας σε ορισμένους από τους ασθενείς που εξετάσθηκαν. Οι ασθενείς αυτοί κατοικούν σε νησιά όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα ακτινολογικού ελέγχου.

Στις περιπτώσεις όπου ήταν αναγκαίο, οι γιατροί της ΕΠΕ συνέστησαν και διασύνδεσαν τους ασθενείς σε ειδικά κέντρα για περαιτέρω έλεγχο, όπως:

  • Για μελέτη ύπνου
  • Για βρογχοσκόπηση
  • Για διακοπή του καπνίσματος

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα πρόληψης, εξ άλλου, η κυρία Παρασκευή Κατσαούνου έδωσε διάλεξη στην Πάτμο με τίτλο «Προλαμβάνοντας το νόσημα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα».

Οι συμμετέχοντες στην αποστολή εξέφρασαν την βούλησή τους να συνεχίσουν τη στήριξη δράσεων «που προάγουν την ισότιμη πρόσβαση στην υγεία». Και συμπλήρωσαν: «Προσδοκούμε να συμβάλλουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην παροχή ιατρικής φροντίδας, ιδιαίτερα στους κατοίκους περιοχών με δύσκολή πρόσβαση, όπως είναι τα ακριτικά μας νησιά».