Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία: Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων

  • Ρούλα Τσουλέα
Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία
Στην ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι αφιερωμένη η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων (26 -30 Σεπτεμβρίου 2022).

Πρόκειται για τη διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης κοινού για τις παθήσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος, που διεξάγεται κάθε Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία (Ε.A.U.), με τη συμμετοχή εθνικών ουρολογικών εταιρειών, επαγγελματιών Υγείας και ασθενών από όλη την Ευρώπη.

Κεντρικό θέμα της εφετινής εκστρατείας είναι η παρουσία αίματος στα ούρα (αιματουρία), η οποία αποτελεί συχνά το πρώτο σύμπτωμα καρκίνου της ουροδόχου κύστης και άλλων ουρολογικών παθήσεων με δυνητικά σοβαρή επίπτωση στην υγεία του ατόμου (π.χ. ουρολοιμώξεις, λιθίαση, άλλες κακοήθειες). Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν στα συμπτώματα την πρέπουσα σημασία, με αποτέλεσμα η νόσος να εξελίσσεται, θέτοντας την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο.

Με κύριο μήνυμα «Μην υποφέρετε στη σιωπή. Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας με τη βοήθεια του ουρολόγου σας», η εκστρατεία καλεί άνδρες και γυναίκες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την παρουσία αίματος στα ούρα και να απευθύνονται άμεσα σε έναν ουρολόγο, ώστε να λάβουν όσο το δυνατόν νωρίτερα διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία ως μέλος της Ε.A.U. συμμετέχει και φέτος στη μετάδοση των μηνυμάτων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό,έχει ήδη αρχίσει η προβολή τηλεοπτικού σποτ με τίτλο #minagnoeistasimadia, μέσω του οποίου οι θεατές παρακινούνται να μην αγνοούν την αιματουρία ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα ουρολογικής διαταραχής και να συμβουλεύονται τον ειδικό ιατρό.

Παράλληλα, πραγματοποιείται διανομή ενημερωτικού εντύπου σε δημόσιες και ιδιωτικές ουρολογικές κλινικές σε πανελλαδικό επίπεδο, με σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών για την αιτιολογία, τη συμπτωματολογία, την πρόληψη και τη θεραπεία των εν λόγω παθήσεων.