Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία: Δωρεάν εξέταση PSA στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας

  • Ρούλα Τσουλέα
Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία
Οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών δεν πρέπει να αμελούν τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο του προστάτη τους. Οι παθήσεις του προστάτη είναι από τα συχνότερα προβλήματα υγείας των ανδρών.

Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τις παθήσεις του προστάτη και του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος πραγματοποιεί η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία. Στο πλαίσιό της, οι ενδιαφερόμενοι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών μπορούν να υποβληθούν σε δωρεάν μέτρηση του PSA στο αίμα τους.

Το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) είναι μία πρωτεΐνη, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται στις παθολογικές καταστάσεις του προστάτη.

«Απευθυνόμαστε στους άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω και τους παρακινούμε να μην αμελούν τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο του προστάτη τους. Είναι απαραίτητο για να προφυλαχθούν από παθήσεις όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος του προστάτη»,  ανέφερε ο χειρουργός-ουρολόγος Ιωάννης Κ. Γκιάλας, πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Η νέα ενημερωτική εκστρατεία που πραγματοποιεί η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία τιτλοφορείται «Μία φορά το χρόνο αρκεί για να εξετάσεις τον προστάτη σου! Η πρόληψη είναι προστασία». Διενεργείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων και στόχος της είναι να ενημερωθούν οι άνδρες:

  • Για τα συμπτώματα των παθήσεων του προστάτη
  • Για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, μέσω του τακτικού προσυμπτωματικού ελέγχου

Αττική, Θεσσαλονίκη και Εύβοια

Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι άνδρες μπορούν να κάνουν δωρεάν εξέταση PSA από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2020. Η εξέταση θα γίνει στα διαγνωστικά κέντρα του Ομίλου Βιοϊατρική σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Εύβοια. Για να κλείσουν ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 210-997.5540.

Η εξέταση PSA γίνεται με λήψη δείγματος αίματος. Όπως επισήμανε ο κ. Γκιάλας, «είναι το πρώτο βήμα προληπτικού ελέγχου του προστάτη, αφού μπορεί να αποτελέσει ένδειξη κάποιας πάθησης, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα».

Στον καρκίνο του προστάτη

Η ετήσια μέτρηση του PSA σε συνδυασμό με την δακτυλική εξέταση του προστάτη έχουν καθοριστική σημασία για την πρόγνωση του καρκίνου του προστάτη. Και αυτό, διότι ο καρκίνος του προστάτη στα αρχικά στάδιά του δεν προκαλεί συμπτώματα. Έτσι, ο άνδρας δεν γνωρίζει ότι νοσεί, δήλωσε ο καθηγητής Ουρολογίας Ιωάννης M. Βαρκαράκης, πρόεδρος του Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας στην Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία.

«Εάν ο καρκίνος του προστάτη διαγνωστεί νωρίς (πριν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα) θεραπεύεται σε ποσοστό 95%», είπε. «Επομένως, είναι πολύ σημαντικό κάθε άνδρας από την ηλικία των 50 ετών και άνω, να κάνει μία φορά τον χρόνο προληπτικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές είναι η αιματολογική εξέταση PSA και η ψηλάφηση/δακτυλική εξέταση του προστάτη».

Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη είναι η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Η ενημερωτική εκστρατεία για τις παθήσεις του προστάτη και του κατώτερου ουροποιητικού πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.