Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Σπουδαίο έργο με την γραμμή υποστήριξης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένας από τους βασικούς στόχους της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τη σοβαρότητα των ρευματικών νοσημάτων και η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους νοσούντες, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του νοσήματος στην καθημερινότητα. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. λειτουργεί την Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης από το 2007, 210 8237302) απευθύνεται σε συνανθρώπους μας που πάσχουν από κάποια πάθηση του μυοσκελετικού συστήματος και τις οικογένειες, τους φίλους/φροντιστές τους.

Η γραμμή έχει πανελλαδική εμβέλεια και δέχεται αιτήματα καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή 10.00π.μ – 16.00μμ) που απαντώνται άμεσα ή κατόπιν ραντεβού από ειδικά εκπαιδευμένο ψυχολόγο.

Πραγματοποιούμε καταγραφή και στατιστική επεξεργασία των κλήσεων που δεχόμαστε. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα χρήσιμη διαδικασία στο να γίνονται αντιληπτές οι διαφοροποιήσεις του πληθυσμού των ρευματοπαθών και των αναγκών τους, αλλά και στη προσπάθειά μας για συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουμε.

Κλήσεις

Η αύξηση των κλήσεων που δέχθηκε η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης το 2017 σε σχέση με το 2016 άγγιξε το 33%. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική αυξητική τάση που παρατηρήθηκε μέσα στο έτος με ενδεικτικό παράδειγμα την αύξηση 100% στις κλήσεις του γ’ τριμήνου σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016.

Προφίλ όσων τηλεφωνούν

Οι εξυπηρετούμενοι ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και το τηλεφώνημα γινόταν από τις ίδιες . Κάποια από τα νοσήματα που αναφέρονταν στις κλήσεις ήταν η Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα, η Ψωριασική Αρθρίτιδα, η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren, η Ινομυαλγία, η Οστεοαρθρίτιδα, το Σκληρόδερμα, κ.α. Ένα μεγάλο ποσοστό των κλήσεων αφορούσε αποκλειστικά θέματα ψυχικής υγείας. Παράλληλα, άλλες κλήσεις σχετίζονταν με ζητήματα ιατρικής φροντίδας, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, και τέλος, ζητήματα που αφορούσαν την λειτουργία του συλλόγου.

Η ενημέρωση των καλούντων για τη λειτουργία της γραμμής έγινε με διάφορα μέσα. Όμως η ενημέρωση μέσω του διαδικτύου σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2016 –έπειτα από καθημερινή ενασχόληση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου-, ενώ η ενημέρωση από τα νοσοκομεία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2017, μετά από την πολύ σημαντική δράση των εθελοντών μας.

Ψυχολογική υποστήριξη

Ταυτόχρονα, το 2017 πραγματοποιήθηκαν διάφορες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, οι οποίες αποτελούν το αποτέλεσμα και έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης. Πραγματοποιήθηκαν ομάδες Ψυχολογικής Υποστήριξης και ατομικές συνεδρίες, έλαβαν χώρα συναντήσεις της ομάδας Ψυχοδράματος και συναντήσεις Μουσικοθεραπείας.

Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκαν μηνιαίες συναντήσεις, ανοιχτές προς όλα τα μέλη της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. και τις οικογένειες τους, καθώς και σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον σύλλογο μας. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε νοσοκομεία με στόχο την ενημέρωση για τον σύλλογο και την ευαισθητοποίηση για τις δράσεις του.

Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης υποστηρίζεται από την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια, την κα Κουσουρή Νικολέττα. Οι υπόλοιπες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στηρίζονται από την ίδια, από εθελοντές (απόφοιτους ανθρωπιστικών σπουδών) και από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης: 210 8237302 , helpline@arthritis.org.gr