Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία: 32ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο

 • Ρούλα Τσουλέα
Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία
Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και θα διαρκέσει έως τις 14 Νοεμβρίου 2021. Στόχος του είναι η ανάδειξη των εντυπωσιακών εξελίξεων στην Αιματολογία σε κλινικό και ερευνητικό επίπεδο και η παρουσίαση του έργου των αιματολόγων στην Ελλάδα και διεθνώς.

Το 32ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο διεξάγεται από 10 έως 14 Νοεμβρίου 2021, στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Το συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία. Σκοπός του είναι να προβληθεί το ερευνητικό και κλινικό έργο των ελλήνων αιματολόγων και να παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στους διάφορους τομείς της Αιματολογίας διεθνώς.

Με αφορμή το συνέδριο διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ως ομιλητές συμμετείχαν οι αιματολόγοι:

 • Μαρία Παγώνη, διευθύντρια Αιματολογική-Λεμφωμάτων Κλινική, Μ.Μ.Μ.Ο., Γ.Ν. Ευαγγελισμός, πρόεδρος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας
 • Χάρις Ματσούκα, , Συντονίστρια Διευθύντρια, Αιματολογικό Τμήμα Γ.Ν. «Αλεξάνδρα», Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής 32ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου,
 • Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής Θεραπευτικής, Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ Γ.Ν. Αλεξάνδρα, πρύτανης ΕΚΠΑ
 • Ιωάννης Μπαλταδάκης, διευθυντής Αιματολογική-Λεμφωμάτων Κλινική, Μ.Μ.Μ.Ο., Γ.Ν. Ευαγγελισμός, γενικός γραμματέας Δ.Σ Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας

Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει επίκαιρη θεματολογία, που καλύπτει όλο το φάσμα της Αιματολογίας. Συμπεριλαμβάνει εκπαιδευτικά συμπόσια, ειδικές διαλέξεις, επιστημονικές αντιπαραθέσεις, προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις και ειδικές συνεδρίες για νοσηλευτές, βιολόγους και τεχνολόγους.

Επίσης, θα δοθεί η ευκαιρία συζήτησης με τους ειδικούς για θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Στο συνέδριο συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά, σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, τρεις συνεδρίες με θέματα σχετικά με την Αιματολογία και την εθελοντική προσφορά αιμοποιητικών κυττάρων.

Κυτταρικές θεραπείες

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις οι οποίες θα παρουσιασθούν από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές.

Ο προσκεκλημένος ομιλητής της προέδρου της ΕΑΕ, Dr. Miguel A. Sanz, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Valencia, θα αναφερθεί στις τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις στην οξεία προμυελοκυτταρική λευχαιμία. Είναι το πρώτο κακόηθες νόσημα στο οποίο μπορεί να επιτευχθεί η ίαση χωρίς χημειοθεραπεία.

Η κυτταρική θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα με χιμαιρικούς αντιγονικούς υποδοχείς (CAR-T cells) είναι πλέον γεγονός στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σε αυτήν περισσότεροι από 30 ασθενείς.

Στη συνεδρία των επιλεγμένων εργασιών (Plenary Session) θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των θεραπειών αυτών στην Ελλάδα.

Τα θρομβωτικά επεισόδια και η COVID-19

Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου η Dr. Beverly Hunt, καθηγήτρια Αιμόστασης και Θρόμβωσης στο King’s College του Λονδίνου (KCL), θα δώσει διάλεξη σχετικά με το επίκαιρο θέμα της αντιμετώπισης των θρομβωτικών επιπλοκών στο πλαίσιο της λοίμωξης COVID-19.

Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου έχει προγραμματισθεί το Διεπιστημονικό Εκπαιδευτικό Συμπόσιο με τίτλο «Πανδημία SARS-COV-2, δύο χρόνια μετά…», στο οποίο:

 • Θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στους ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα
 • Θα παρουσιαστούν τα δεδομένα από την καταγραφή των ασθενών με αιματολογικά νοσήματα που νόσησαν από COVID-19
 • Θα παρουσιαστούν τα δεδομένα της ανοσιακής απάντησης στον εμβολιασμό

Θα υπάρξει επίσης ειδική συνεδρία στην οποία θα αναλυθούν κλινικές περιπτώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στη διάρκεια της πανδημίας εκπονήθηκε κλινική μελέτη από το ΕΚΠΑ για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 με πλάσμα αναρρωσάντων. Η μελέτη  συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα ανακοινωθούν στη συνεδρία των επιλεγμένων εργασιών (Plenary Session).

Τα Μητρώα Ασθενών

Το θέμα της συστηματικής καταγραφής των αιματολογικών νοσημάτων έχει απασχολήσει διαχρονικά την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία. Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία πιστεύει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για δημιουργία ολοκληρωμένων μητρώων για όλα τα αιματολογικά νοσήματα. Γι’ αυτό τον λόγο, στο εφετινό συνέδριο αφιερώνεται μία επιπλέον ημέρα στην καταγραφή και σε συναφή θέματα, όπως:

 • Τα Μητρώα Ασθενών
 • Τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα
 • Ο Φάκελος του Αιματολογικού Ασθενή.

Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου σε μία ιδιαίτερη Τελετή Έναρξης, αφιερωμένη στα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, θα μιλήσει ο Dr. Γεώργιος Παυλάκης, διευθυντής του Τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ. Θέμα της ομιλίας του είναι η «Διαχρονική Σημασία των Εμβολίων για την Παγκόσμια Υγεία».

Ελλείψεις στο ΕΣΥ

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, η πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας τόνισε ότι στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, η αιματολογική κοινότητα  καλείται  να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ιατρική φροντίδα των ασθενών με νοσήματα του αίματος και να υποστηρίξει την εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών στη χώρα μας.

«Είναι γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας δίνει τη δυνατότητα  να προσφέρουμε στους ασθενείς μας όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές», είπε. «Ωστόσο, διαχρονικά προβλήματα δυσχεραίνουν την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών νοσηλείας και την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στην ενδεδειγμένη θεραπεία». Τέτοια προβλήματα είναι:

 • Η έλλειψη κλινών
 • Η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
 • Οι σημαντικές ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών υγείας

Τα προβλήματα αυτά έχουν ενταθεί τα δύο τελευταία χρόνια λόγω των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία.

Για τους ασθενείς με κακοήθη αιματολογικά νοσήματα, όπως η οξεία λευχαιμία, απαιτείται άμεση και υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα με συμβατικές και εξελιγμένες θεραπείες. Ειδικά για τη μεταμόσχευση και τις κυτταρικές θεραπείες, οι ανάγκες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σε σύγκριση, δε, με τα δεδομένα από τις ευρωπαϊκές χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα υγείας, «απαιτείται αύξηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα κατά τουλάχιστον 50%. Η αύξηση αφορά τόσο στις αυτόλογες όσο και στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις», πρόσθεσε.

Αυτό προϋποθέτει κατ’ ελάχιστον διπλασιασμό των κλινών και επαρκή στελέχωση των μεταμοσχευτικών κέντρων. Σε αντίθεση όμως προς αυτές τις ανάγκες, οι μονάδες μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων σήμερα ασφυκτιούν λόγω του δυσανάλογα μικρού αριθμού κλινών σε σχέση με τις παραπομπές ασθενών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής, τονίζει η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία.

Είναι προφανές ότι «το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αξιολογήσει τις αυξανόμενες ανάγκες στον τομέα της Αιματολογίας και να υποστηρίξει όλα τα Αιματολογικά Κέντρα ώστε να παρέχεται στους ασθενείς η οφειλόμενη φροντίδα», υπογράμμισε η κυρία Παγώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν