Ελλείψεις παιδιατρικών φαρμάκων για τις ιώσεις: «Έρχονται νέες παραλαβές από Δευτέρα», λέει το Υπουργείο Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΠΥΥ
Αναστάτωση επικρατεί στην αγορά φαρμάκου, αλλά και στα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων σκευάσματα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα των ιώσεων και της γρίπης. Σε δραστικές προειδοποιήσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του φαρμάκου για την ταχύτατη εξομάλυνση του προβλήματος, προχωρά το υπουργείο Υγείας. "Το πρόβλημα θα λυθεί από Δευτέρα" λέει το Υπουργείο Υγείας, καθώς αναμένονται νέες παραλαβές.

Η έξαρση της γρίπης και των εποχικών λοιμώξεων -κυρίως στα παιδιά- και η αυξημένη ζήτηση σε παυσίπονα-αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιώσεις και αντιβηχικά σκευάσματα, έχει αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων. Οι γονείς υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο, για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν έστω και ένα κουτί σιρόπι Depon, ώστε το παιδί τους να ανακουφιστεί από τον πυρετό.

Το iatropedia.gr επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας και έλαβε την απάντηση, ότι το πρόβλημα περιορίζεται σε ορισμένες περιοχές και δεν είναι εκτεταμένο σε όλη τη χώρα, ενώ ασκούνται, ήδη, πιέσεις προς όλη την αλυσίδα του φαρμάκου (φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες) να εφοδιαστούν τα φαρμακεία με νέες ποσότητες, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της εποχής.

Ο αρμόδιος σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για τα θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, Μπάμπης Καραθάνος, υποστηρίζει ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας το θέμα θα εξομαλυνθεί.

«Το πρόβλημα δεν έχει την έκταση που αναφέρουν οι φαρμακοποιοί. Υπάρχουν περιορισμένες ελλείψεις σε κάποιες περιοχές της χώρας. Ήδη έχουμε ενημερώσει και τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες και έρχονται νέες παραλαβές και από τη Δευτέρα θα αρχίσει να εξομαλύνεται η αγορά. Οι εταιρείες και οι αποθήκες μας έχουν πει ότι θα επισπεύσουν νέες παραδόσεις στα φαρμακεία, οπότε θα λυθεί το πρόβλημα. Η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι υπολογίζαμε γιατί υπάρχει αυτή η τριδημία, έξαρση δηλαδή της γρίπης, των εποχικών ιώσεων και του κορονοϊού και υπάρχει έξαρση. Έχουμε δώσει και μια εντολή ως Υπουργείο για την επίσπευση του εμβολιασμού της γρίπης και στα παιδιά και στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 60 για να είναι προστατευμένοι», αναφέρει ο σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας στο iatropedia.gr.  

Φαρμακοποιοί: «Δραματικές και καθημερινές οι ελλείψεις»

Οι φαρμακοποιοί έρχονται σε δύσκολη θέση, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες τις εποχής. Τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων αυτήν την εποχή, είναι: σιρόπια Depon για παιδιά, αντιβιοτικά (π.χ. Augmentin), εισπνεόμενα (Flixotide, Aerolin), αντιβηχικά (Aerius), αλλά και αντιιικά.

«Πλέον, η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη για τους γονείς, καθώς πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, αναζητώντας το φάρμακο που θα ανακουφίσει το παιδί τους από συμπτώματα όπως βήχας, δύσπνοια, πυρετός κ.ά.», εξηγεί ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών της Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος και προσθέτει πως το πρόβλημα εστιάζεται -εκτός από την αυξημένη ζήτηση- και στις παράλληλες εξαγωγές. Ένα φαινόμενο κατά το οποίο φθηνά φάρμακα στην Ελλάδα οι εταιρείες τα εξάγουν στο εξωτερικό σε υψηλότερες τιμές, αφήνοντας ακάλυπτη την εγχώρια αγορά.

Ένα πρόβλημα που προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να επιλύσει το υπουργείο Υγείας, με απαγόρευση των εξαγωγών σε επίμαχα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ακόμα και αν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων, μόλις λήξει η άρση, γίνονται πενταπλάσιες εξαγωγές. Κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι κρατάνε τα φάρμακα στην άκρη για να τα στείλουν αργότερα στο εξωτερικό. Αυτό δεν είναι λύση. Ειδικά στη φάση της έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων», προσθέτει ο ίδιος.