Ελλείψεις φαρμάκων: Ποιος θα λύσει αυτόν τον γρίφο;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να βρει λύση στις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα πιο συχνά και έντονα, διαμηνύουν οι τομεάρχες Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας.

Στην Ερώτηση που κατέθεσαν στις 12.04  στη Βουλή για την έλλειψη φαρμάκων στο Νοσοκομείο Κέρκυρας έλαβαν τελικά απάντηση οι βουλευτές της ΝΔ με αποτέλεσμα να σχολιάζουν χθες: «Είναι ένα πρώτο βήμα η αναγνώριση από το υπουργείο Υγείας του προβλήματος έλλειψης φαρμάκων – κάτι που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ασθενείς που αναζητούν φάρμακα για την κατάλληλη θεραπεία τους και δεν τα βρίσκουν. Όμως, όπως φαίνεται και από πρόσφατα δημοσιεύματα το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και φοβούμαστε πως ο όποιος διάλογος που διεξάγει ο ΕΟΦ – όπως λέει το υπουργείο – θα είναι χωρίς αποτέλεσμα. Το υπουργείο Υγείας οφείλει άμεσα να βρει λύση στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται ώστε να μην ταλαιπωρούνται άλλο οι ασθενείς».

Τι προωθεί ο Ανδρέας Ξανθός

Στα τέλη Απριλίου ο Έλληνας υπουργός Υγείας, ζήτησε τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος αναφοράς φαρμάκων και ανάλυσης των ελλείψεων που θα ενισχύσει την προβλεψιμότητα και την έγκαιρη αντιμετώπιση τους μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Όπως είπε τότε ο υπουργός Υγείας, ο έλεγχος και η αξιολόγηση των ελλείψεων των φαρμάκων θα ξεπεράσει στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά και θα ενισχύσει τη διαθεσιμότητά του φαρμάκου στα Εθνικά Συστήματα Υγείας.

«Είμαστε πεισμένοι ότι οι ευρωπαϊκές συνεργασίες μπορούν να διασφαλίσουν όχι μόνο την εγγυημένη κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των χωρών μας, αλλά και να εδραιώσουν μια διαφανή και αμοιβαία επωφελή σχέση με τη βιομηχανία στην κατεύθυνση της προώθησης της έρευνας, της καινοτομίας και της έγκαιρης πρόσβασης των νέων φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά» τόνισε στην αρχή της ομιλία του ο κ. Ξανθός.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της σχετικής Ερώτησης:

Προς: Υπουργό Υγείας

Θέμα: Χωρίς φάρμακα για τις θεραπείες των Ατόμων με Αναπηρία στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας!

Κύριε Υπουργέ,

Πρωτοφανή περιστατικά λαμβάνουν χώρα στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας και διάφορες καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη. Με παρέμβαση μας στη Βουλή (αρ.πρωτ 6714/28-06-2017) σας είχαμε επισημάνει τα τεράστια προβλήματα του Νοσοκομείου που αφορούσαν την υποστελέχωση και τις μεγάλες ελλείψεις σε βασικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υλικά. Πρόσφατα μας καταγγέλθηκε η ξαφνική και αδικαιολόγητη διακοπή της θεραπείας τετραπληγικού ασθενούς με ανοσοσφαιρίνη (IVIg). Για μια ακόμη φορά προβληματική αποδείχτηκε και η διαδικασία προμήθειας φαρμάκων του Νοσοκομείου καθώς όπως αντιληφθήκαμε κάποια φάρμακα είναι σε έλλειψη, κάτι που θα μπορούσε να αποφθεχθεί αν το Νοσοκομείο τα είχε παραγγείλει έγκαιρα από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Κύριε υπουργέ είναι απαράδεκτο το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας να μην μπορεί να εξυπηρετεί τους ίδιους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού και να αναγκάζονται να φύγουν από το νησί προκειμένου να βρουν μια λύση στο θέμα υγείας που τους ταλαιπωρεί ειδικά όταν είναι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Είναι απαράδεκτο να βάζετε συνέχεια τους πολίτες σε ψυχοφθόρες διαδικασίες και να τους καλλιεργείτε ένα μόνιμο αίσθημα ανασφάλειας .Το Νοσοκομείο εδώ και καιρό σας έχουμε επισημάνει ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της δευτεροβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας στο νομό.

Κατόπιν αυτών,
Ερωτάστε:

1.Για ποιο λόγο ενώ έχετε ενημερωθεί για την περίπτωση συγκεκριμένων ασθενών που χρήζουν θεραπεία με ανοσοσφαιρίνη (IVIg) δεν έχετε μεριμνήσει για τα αντίστοιχα φάρμακα;
2. Σε ποιες κινήσεις έχετε προβεί προκειμένου να καλύψετε τις ελλείψεις του Νοσοκομείου;
3. Για ποιο λόγο δεν προμηθεύεστε φάρμακα που είναι σε έλλειψη μέσα από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ;
4. Παρατηρούνται ελλείψεις και σε άλλα φάρμακα;

Η θέση του ΕΟΦ

Αντίθετη φαίνεται ότι είναι σε γενικές γραμμές η άποψη των στελεχών του ΕΟΦ που στα τέλη Μαρτίου είχαν προβεί στην παρακάτω ανακοίνωση:

Ανακοίνωση του ΕΟΦ για το θέμα των ελλείψεων – 22032016