Ελλείψεις φαρμάκων: Πιο αυστηρή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών ζητούν οι Φαρμακοποιοί

  • Γιάννα Σουλάκη
Φαρμακοποιοί
Επί τάπητος έθεσαν οι Φαρμακοποιοί του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που πραγματοποίησαν με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου. Εκτενής αναφορά έγινε στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.

Πιο σκληρή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών ζήτησαν οι Φαρμακοποιοί από τον νέο πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρη Φιλίππου, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο τα ράφια των φαρμακείων να αδειάζουν κατά διαστήματα από πολύτιμα για τους ασθενείς φάρμακα και εμβόλια.

Δείτε επίσης – Ελλείψεις Φαρμάκων: Σταγόνα στον ωκεανό, οι επίσημες καταγραφές του ΕΟΦ

Η αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ενημέρωσε τον κ. Φιλίππου για το πρόβλημα των ελλείψεων, το οποίο -όπως είπαν- είναι ένα «από τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας των φαρμακοποιών» και ζήτησε να ενταθούν τα μέτρα για την απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων που είναι ελλειπή. Οι Φαρμακοποιοί τόνισαν δε, ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μηχανισμός θεσμικής αντιμετώπισης του τεράστιου αυτού προβλήματος, ενώ έθιξαν και την άλλη παράμετρο, αυτή των μειωμένων ποσοτήτων διάθεσης φαρμάκων από πολυεθνικές εταιρείες.

Δείτε επίσης – ΕΟΦ: Σοβαρές ελλείψεις παιδικών εμβολίων – Δείτε για ποια απαγορεύθηκαν οι εξαγωγές

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ  από την πλευρά του, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος αιτήθηκε τη βοήθεια των Φαρμακευτικών Συλλόγων, ζητώντας τους να αποστέλλουν πιο συστηματικά τα στοιχεία των ελλείψεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΦ, ενώ το αίτημα της επικοινωνίας τονίστηκε ως πρωταρχικής σημασίας και από την πλευρά των Φαρμακοποιών.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, έθεσε υπόψη του προέδρου το ΕΟΦ και το πρόβλημα με τις ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων, που έχει παρατηρηθεί, όπως είπε, το τελευταίο διάστημα. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ απάντησε πώς γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την προμήθεια νέων ποσοτήτων, αφού η παραγωγή εμβολίων είναι προκαθορισμένη κάθε χρόνο. Ειδική μνεία έγινε και για την καμπάνια που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, και δόθηκαν στοιχεία τα οποία μιλούν για 3.000.000 εμβολιασμούς φέτος, έναντι  2.200.000 την περασμένη χρονιά.

Δείτε επίσης: Φαρμακοποιοί και ΕΣΗΕΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της γρίπης και υπέρ του εμβολιασμού

Ο ρόλος του Φαρμακείου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με την ευκαιρία, η αντιπροσωπεία των Φαρμακοποιών τόνισε στον πρόεδρο του ΕΟΦ, τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Φαρμακείο, ως χώρος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, λόγω της άμεσης προσβασιμότητας των ασθενών σε αυτό. ‘Οπως είπαν οι Φαρμακοποιοί, εντός του χώρου του Φαρμακείου μπορούν να υλοποιηθούν δράσεις και εκστρατείες ενημέρωσης για θέματα Δημόσιας Υγείας όπως για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας , τη διακοπή του καπνίσματος , την συμμόρφωση των ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή, την ορθή χρήση αναπνευστικών συσκευών κλπ.

Τι ειπώθηκε για τα προϊόντα κάνναβης, τις διαφημίσεις φαρμάκων και την συνταγογράφηση αντιβιοτικών

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι Φαρμακοποιοί άκουσαν από τον πρόεδρο του ΕΟΦ, κ. Φιλίππου, ότι ολοκληρώνεται επιτέλους το Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων. Ζήτησαν, όμως την επίσπευση και του αντίστοιχου Μητρώου για τα Συμπληρώματα Διατροφής και Καλλυντικά.

Για την αλόγιστη και επικίνδυνη διάθεση προϊόντων κάνναβης οι εκπρόσωποι των Φαρμακοποιών πρότειναν να συσταθεί επιτροπής ελέγχου αποτελούμενη από εκπρόσωπους του ΠΦΣ και του ΕΟΦ, για να καταρτισθεί ένα ακριβές θεσμικό πλαίσιο που θα δώσει λύση στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Δείτε επίσης: “Θεραπευτική” κάνναβη πωλείται σε περίπτερα, βενζινάδικα, pet shop και σε νοσοκομεία – Παρέμβαση ΠΦΣ

Επίσης τέθηκε και το θέμα της μη συμμετοχής φαρμακοποιού στο Δ.Σ. του ΕΟΦ, καθώς, όπως επισημάνθηκε από τους Φαρμακοποιούς «υπάρχουν δεκάδες αξιόλογοι συνάδελφοι με εξειδίκευση στα θέματα του Οργανισμού που μπορούν να συνεισφέρουν και να συμβάλουν στο δύσκολο έργο του».

Συζητήθηκε ακόμη το θέμα των διαφημίσεων για διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα και τονίσθηκε ότι το περιεχόμενο τους είναι αρκετές φορές εντελώς παραπλανητικό για τους καταναλωτές. Ζητήθηκε να τηρηθούν και να εφαρμοσθούν οι νόμοι που προβλέπουν αυστηρές κυρώσεις στις περιπτώσεις αυτές.

Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα της αλόγιστης συνταγογράφησης και διάθεσης αντιβιοτικών στην χώρα μας. Στα πλαίσια της μείωσης της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών αλλά και της γενικότερης ενημέρωσης του πληθυσμού σχετικά με το φάρμακο ( όπως πχ τα εμβόλια ,τα αναβολικά, τα ηρεμιστικά , τα ναρκωτικά , κλπ) αποφασίστηκε η εκπόνηση προγράμματος ενημέρωσης των μαθητών με επισκέψεις σε σχολεία κλιμακίων αποτελουμένων από εκπροσώπους των Φαρμακοποιών σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Παιδείας.