ΕΟΦ: Σοβαρές ελλείψεις παιδικών εμβολίων – Δείτε για ποια απαγορεύθηκαν οι εξαγωγές

  • Γιάννα Σουλάκη
Το σοβαρό διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης παιδικών εμβολίων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει για μια ακόμη φορά ο ΕΟΦ, με νέα απόφαση απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών σε 4 εμβόλια. Εντωμεταξύ, άρχισαν οι νέες παραλαβές αντιγριπικών εμβολίων από τα φαρμακεία.

Η απόφαση του ΕΟΦ αφορά στην απαγόρευση εξαγωγών “προκειμένου να εξασφαλισθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες των ασθενών”, τριών παιδικών εμβολίων κατά της ανεμοβλογιάς, ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς και ενός εμβολίου για ενήλικες κατά του πνευμονιόκοκκου.

Πρόκειται για τα εμβόλια με τις εμπορικές ονομασίες Varilrix, Varivax, Proquad, Pneumovax 23.

Επίσης, ο ΕΟΦ αποφάσισε την αφαίρεση του προϊόντος PNEUMO 23 (κωδικός 2353601) «καθότι η άδειά του έχει ανακληθεί».

Δείτε στον σχετικό πίνακα σε ποια εμβόλια παρατηρείται έλλειψη:

Κ. Λουράντος: “Μεγάλη πληγή οι ελλείψεις των παιδιών εμβολίων”

Σχολιάζοντας το θέμα στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος, αναφέρει ότι το πρόβλημα με τις φαρμακαποθήκες που εξάγουν φάρμακα και εμβόλια σε διπλάσια τιμή στο εξωτερικό για κερδοσκοπικούς λόγους, αφήνοντας ακάλυπτους τους ‘Ελληνες ασθενείς, είναι διαχρονικό. Και κυρίως το πρόβλημα με τα παιδικά εμβόλια:

“Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και δεν μπορούμε να βρούμε τα εμβόλια αυτά. Και έπραξε άριστα ο ΕΟΦ  και απαγόρευσε τις εξαγωγές. Εισάγονται στην Ελλάδα σε χαμηλές τιμές και επανεξάγονται από τους καιροσκόπους, σε διπλάσια τιμή. Σήμερα προσπαθούσα να βρω και δεν βρήκα, και το Varilrix και το Varivax. Είναι εμβόλια που σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών πρέπει να τα κάνουν τα παιδιά, είναι υποχρεωτικά. Όλα τα εμβόλια που λείπουν είναι για παιδιά, εκτός από αυτό για τον πνευμονικόκοκκο. Είναι πάρα πολύ καιρό η έλλειψη στα παιδικά εμβόλια. Απλώς εμφανίζεται και φεύγει κατά διαστήματα. Άλλη φορά λείπει το ένα εμβόλιο, άλλη φορά το άλλο. Δεν βρίσκεις άκρη με τα εμβόλια τα παιδικά είναι μια πολύ μεγάλη πληγή. Είναι χρόνια κατάσταση, δεν είναι τωρινή”.

ΕΟΦ: “Προτεραιότητα η διάθεση φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, για τους Έλληνες ασθενείς»

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΟΦ, κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, απαγορεύεται επίσης “κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων”. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, υπενθυμίζει επίσης, ότι “Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη”.

Στην ίδια απόφαση, πάντως, παρατίθεται και κατάλογος με 26 ακόμη εμβόλια, στα οποία έχει απαγορευθεί η εξαγωγή και η ενδοκοινοτική διακίνηση τους (αρ. πρωτ. : 81560) από τις 25/09/2017.

Δείτε ποια είναι τα εμβόλια αυτά:

Δείτε ολόκληρη την απόφαση του ΕΟΦ, ΕΔΩ

Κ. Λουράντος: “Νέα παραλαβή αντιγριπικών εμβολίων”

Σε ότι φορά τα αντιγριπικά εμβόλια, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, επισημαίνει ότι υπάρχει επάρκεια, καθώς μάλιστα, χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή (24-25 Οκτωβρίου), τα φαρμακεία άρχισαν να εφοδιάζονται με νέες παραλαβές:

“Υπάρχουν αντιγριπικά εμβόλια, έγινε χαμός χωρίς λόγο. Το θέμα του εμβολίου είναι πολύ απλό: έρχονται εμβόλια περισσότερα από όσα χρειάζονται, αλλά έρχονται σταδιακά. Το τετραδύναμο που είναι το φετινό εμβόλιο κατά της γρίπης, πολλοί επιλέγουν να το κάνουν τον Νοέμβριο για να διαρκέσει έως Φεβρουάριο. Πήγαν όλοι σαν τρελοί να κάνουν εμβόλιο την πρώτη εβδομάδα. Επίσης, είναι τρία τα φετινά εμβόλια  κατά του ιού της γρίπης, οπότε εάν χρειαστεί υπάρχει αντικατάσταση, οπότε δεν χρειάζεται πανικός, τονίζει ο κ. Λουράντος.