Ελλείψεις φαρμάκων: Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ ΕΟΦ, Φαρμακοποιών και Φαρμακαποθηκάριων

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμάκων
Ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται οι ελλείψεις φαρμάκων. Παρόλα αυτά τα προβλήματα και οι προστριβές ανάμεσα στους "κρίκους" της αλυσίδας του φαρμάκου, δεν λείπουν.

Σε δράσεις, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ελλείψεων φαρμάκων, προχώρησε μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα μάλιστα, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα:

  • η απαγόρευση των εξαγωγών,
  • η υποχρεωτική δήλωση πωλήσεων και αποθεμάτων μέσω ειδικής πλατφόρμας από τις φαρμακαποθήκες,
  • η αύξηση αποθεμάτων από τις φαρμακευτικές,
  • η χορήγηση μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων στα φαρμακεία και
  • η ενθάρρυνση των γιατρών για τη συνταγογράφηση γενοσήμων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε πρόσφατα την λειτουργία της νέας πλατφόρμας δήλωσης των αποθεμάτων, αλλά και την νέα επέκταση της απαγόρευσης 120 φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη.

Δείτε επίσης: ΕΟΦ: Νέα απαγόρευση στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων

Φαρμακαποθηκάριοι: Η απαγόρευση δεν εξυπηρετεί την ομαλοποίηση της αγοράς

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΕΟΦ για την απαγόρευση των εξαγωγών σε νέα σκευάσματα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Συλλόγος (ΠΦΣ) εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή.

Γεγονός το οποίο δυσαρέστησε τους εκπροσώπους των Φαρμακαποθηκαρίων.

Ο ΠΦΣ επιμένει, ωστόσο, πως η απαγόρευση των εξαγωγών στα φάρμακα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι επιβεβλημένη, «ώστε να υπάρχει στενή επιτήρηση και έλεγχος σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου και τα εν λόγω σκευάσματα να μην αποθεματοποιούνται αλλά να φτάνουν και να διατίθενται στον Έλληνα ασθενή», όπως αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, από την άλλη, δεν αποδέχεται τις κατηγορίες για “αποθεματοποίηση φαρμάκων” και με σκληρή ανακοίνωσή του βάλλει κατά του ΠΦΣ και του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκαρίων επισημαίνουν τα εξής:

«Είναι προφανές ότι η εν λόγω απόφαση δεν εξυπηρετεί στην ομαλοποίηση της αγοράς αλλά προκαλεί περαιτέρω προβλήματα.

  • Ο ΕΟΦ αυτοαναιρείται και υποβαθμίζει τον κομβικό του ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας, θέτοντας σε απαγόρευση πάνω από 40 φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν πληθώρα γεννόσημων. Συνεπώς σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που ο ίδιος ο ΕΟΦ είχε εκδώσει στις 7/07/23, δεν υφίσταται έλλειψη σε αυτά τα προϊόντα.
  • Ρωτάμε τι μεσολάβησε από τις 12:30 όπου αναρτήθηκε στο site η πρώτη και σχετικά ορθολογιστική απόφαση μέχρι τις 18:30 όπου αναρτήθηκε η «ορθή επανακοινοποίηση» , η οποία θέτει σε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών 280 και πλέον φαρμακευτικά προϊόντα, χωρίς καμία τεκμηρίωση της έλλειψης τους Ποιον εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή, καθώς σίγουρα δεν ωφελεί την δημόσια υγεία.
  • Δηλώνουμε ότι ως ΠΣΦ είμαστε ταγμένοι στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας δημόσια και με διαφάνεια και όχι κεκλεισμένων των θυρών όπως αυτοί που επιχαίρουν εδώ και δύο μέρες.
  • Ζητάμε από τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας -εφόσον και οι δύο είχαν δηλώσει από Μάρτιο πως η αγορά «είχε ομαλοποιηθεί» κατά 92% λόγω των προσωρινών απαγορεύσεων εξαγωγών-, να εξηγήσουν και να τεκμηριώσουν γιατί διατηρούν την απαγόρευση σε όλα αυτά τα προϊόντα. Παρότι είναι ενήμεροι ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στα ράφια όλων των φαρμακαποθηκών και όλων των φαρμακείων στην Ελλάδα».

Οι φαρμακαποθηκάριοι υποστηρίζουν πως θα συνεχίσουν με κάθε νόμιμο τρόπο τις παρεμβάσεις τους σε όλα τα θεσμικά και δικαιοδοτικά όργανα της Ελλάδας και της ΕΕ, «προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τις πραγματική προστασία της δημόσιας υγείας σε όλο το φάσμα της αλυσίδας (φαρμακευτική εταιρία-φαρμακαποθήκη-φαρμακείο), με διαφάνεια και όχι με επικοινωνιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις, ψιθύρους , διασπορά fake non paper και δήθεν «αποκλειστικές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις».

Υπουργείο Υγείας: Ζητά αύξηση αποθεμάτων, από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις

Από την άλλη πλευρά, τόσο οι φαρμακαποθηκάριοι, όσο και οι φαρμακοποιοί έχουν καταγγείλει επανειλημμένα πώς σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τις ελλείψεις φαρμάκων έχει και το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις διαθέτουν πολύ μικρότερες ποσότητες φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τις εταιρείες να προχωρήσουν σε αύξηση των αποθεμάτων φαρμάκων που διαθέτουν στη χώρα μας, τουλάχιστον κατά 10%.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών, ωστόσο, υποστηρίζουν πως η αύξηση αυτή θα επιφέρει επιβάρυνση στις επιχειρήσεις οι οποίες μαστίζονται από το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών.

Επίσης, υπογραμμίζουν πως κάτι τέτοιο αποτελεί «ημίμετρο» και δεν δίνει λύση σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο πρόβλημα.