Ελλείψεις φαρμάκων: Έκτακτη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας – Ανακοινώνονται αλλαγές

  • Γιάννα Σουλάκη
Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και τα πρόσφατα 10 μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους, προκάλεσαν έκτακτη συνέντευξη τύπου το απόγευμα στο Υπουργείο Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 17:00 στο Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει αυξήσεις στις τιμές των πολύ φθηνών φαρμάκων -των 2-3 ευρώ- τα οποία με αφορμή την ενεργειακή κρίση σταμάτησαν να παράγουν οι εταιρείες, εξαιτίας της χαμηλής κερδοφορίας τους.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη, οι αυξήσεις αυτές θα αφορούν μόνο φάρμακα που κινδυνεύουν με απόσυρση και η αύξηση δεν θα επιβαρύνει τον πολίτη, αλλά θα απορροφηθεί από τον ΕΟΠΥΥ:

«Υπάρχει γενόσημο του amoxil που καλύπτει την ελληνική αγορά και έχει μια τιμή 2,20 και το οποίο έχει κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς θα υπάρξει μια αύξηση που το μεγαλύτερο τμήμα θα το καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20-30 λεπτών που το 10% αφορά στον καταναλωτή, το βάρος το σηκώνει ο ΕΟΠΥΥ», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θ. Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Με γενόσημα και εισαγωγές θα εξασφαλιστεί η επάρκεια