Ελευθεροεπαγγελματίες Ακτινολόγοι: Ζητούν να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα που χορηγούν «μαϊμού» συνταγές

  • Γιάννα Σουλάκη
συνταγογραφήσεις
Μέτρα για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης στις απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις, ζητά η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων.

Είναι γνωστό πως η υπέρβαση της δαπάνης στις διαγνωστικές εξετάσεις -όπως και στα φάρμακα- καλύπτεται εδώ και χρόνια από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, μέσω του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback). Τα ποσά που καλούνται μάλιστα να καταβάλλουν κάθε φορά οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων είναι υπέρογκα, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα τους και κυρίως των πιο μικρών επιχειρήσεων.

Το πρόσφατο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που προβλέπει νέο πλαφόν και αυστηρό έλεγχο της συνταγογράφησης στα φάρμακα, κινείται σε θετική κατεύθυνση, υποστηρίζουν οι Ακτινολόγοι, ωστόσο ζητούν να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα και για την υπέρβαση της δαπάνης στις απεικονιστικές εξετάσεις (αξονικές, μαγνητικές κ.α.).

«Διερωτώμεθα γιατί το νέο νομοσχέδιο αφορά μόνο στα φάρμακα και όχι στις απεικονιστικές εξετάσεις και κυρίως στις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες που τρέχουν με clawback 50-55%. Το θέμα φάρμακο – ακριβές απεικονιστικές εξετάσεις έχει ένα κοινό σημείο το υψηλό clawback», σημειώνουν συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τους Ακτινολόγους οι διάφοροι κόφτες, τα «περίφημα» ποιοτικά κριτήρια και άλλα «ημίμετρα» που -όπως λένε- χρησιμοποιήθηκαν επί 10 χρόνια «απέτυχαν παταγωδώς».

Να εξαρθρώσουν τα κυκλώματα που θησαυρίζουν μέσω πλαστών συνταγών

Οι Ακτινολόγοι πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα. Ζητούν να σταματήσουν, όπως λένε, οι «μαϊμού» συνταγογραφήσεις από επιτήδειους και κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο των Διαγνωστικών Κέντρων.

«Ζητούμε επιτέλους να σταματήσουν οι μαϊμού συνταγογραφήσεις που τις εκτελούν οργανωμένα δίκτυα συνταγογράφων προς όφελος οργανωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων ενώ τα νόμιμα εργαστήρια πληρώνουν τον λογαριασμό με clawback 50-55%. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί στον τύπο δεκάδες περιπτώσεις πλαστών συνταγογραφήσεων όχι μόνο φαρμάκων αλλά και μαγνητικών-αξονικών τομογραφιών», λένε τα μέλη των Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων.

Τέλος υποστηρίζουν πως το υπό ψήφιση νομοσχέδιο είναι στο σωστό δρόμο, όμως, ο αυστηρός έλεγχος της συνταγογράφησης και το plafond που προβλέπεται στα φάρμακα θα πρέπει να επεκταθεί και στον Μαγνητικό-Αξονικό τομογράφο. Εξ’ άλλου, τονίζουν πως υπάρχει η απόφαση του ΕΟΠΥΥ 556 της 23/04/2019 που ορίζει plafond μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών σε μηνιαία βάση.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί αυτό το απαράδεκτο clawback που καταβροχθίζει τα εργαστήρια και διώχνει τους εργαστηριακούς γιατρούς εκτός Ελλάδας. Ζητούμε: Όχι δυο μέτρα και δυο σταθμά. Συμπλήρωση του νομοσχεδίου με την θεσμοθέτηση του Plafond και για τις απεικονιστικές εξετάσεις άμεσα», καταλήγουν.

Εις γνώσιν του ΕΟΠΥΥ

Η παραπάνω κατάσταση που περιγράφουν οι Ακτινολόγοι, δεν είναι καθόλου άγνωστη στο κράτος. Πριν από ένα χρόνο ο διευθυντής Ελέγχου Συμβάσεων και Παροχών του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΥΠΕΔΥΦΚΑ), Θεοφάνης Ρηγάτος, είχε κοινοποιήσει επιστολή προς τους παρόχους για πληθώρα καταγγελιών για πλασματική συνταγογράφηση με «μαϊμού» ΑΜΚΑ.

Δείτε επίσης:

Στην επιστολή του ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει τους παρόχους του, εργαστηριακούς γιατρούς και Διαγνωστικά Κέντρα της Πρωτοβάθμιας, ότι ο Οργανισμός δέχεται πληθώρα καταγγελιών “για καταχώρηση και εκτέλεση παρακλινικών εξετάσεων και πράξεων σε δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ εν αγνοία τους”.

Ζητά επίσης, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) να ενημερώσει τα μέλη του “να προβαίνουν σε ταυτοποίηση του ατόμου που προσέρχεται για διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων και πράξεων και στο ΑΜΚΑ που δηλώνει”.

Η πλασματική συνταγογράφηση, όπως ανέφερε ο ΕΟΠΥΥ, εκτελείται εν αγνοία των πραγματικών δικαιούχων.