ΕΛΕΑΝΑ: Οι 7 προτάσεις που κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΛΕΑΝΑ
Επτά προτάσεις για καλύτερη υγεία του πληθυσμού και καλύτερη φροντίδα των ασθενών κατέθεσε η ΕΛΕΑΝΑ στον υπουργό Υγείας.

Κείμενο με επτά προτάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της φροντίδας των χρονίως πασχόντων και καλύτερη υγεία του πληθυσμού, υπέβαλλε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ).

Η κατάθεση των γραπτών προτάσεων της ΕΛΕΑΝΑ έγινε κατά τη συνάντηση των Συλλόγων Ασθενών με τον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας. Στη συνάντηση αυτή την ΕΛΕΑΝΑ εκπροσώπησε η πρόεδρός της κυρία Αθανασία Παππά.

Οι προτάσεις της ΕΛΕΑΝΑ είναι οι εξής:

Να δημιουργηθούν ειδικές μονάδες έγχυσης στις δομές Υγείας

«Στη χώρα μας, η χορήγηση βιολογικών παραγόντων δεν αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που αρμόζει», αναφέρει η ΕΛΕΑΝΑ. Και προτείνει να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν ειδικές μονάδες έγχυσης σε ειδικούς χώρους. Οι χώροι αυτοί μπορεί να είναι κοινοί με εκείνους για τις θεραπείες ογκολογικών ασθενών, αλλά και ασθενών με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

Να δημιουργηθούν Κέντρα Αποκατάστασης

Η έλλειψη των Κέντρων αυτών είναι τεράστια στη χώρα μας. Η κίνηση, η άσκηση, η φυσικοθεραπεία και η διατήρηση του σωματικού βάρους είναι ίσως σημαντικότερη από την φαρμακευτική αγωγή για τους ασθενείς.

Οι ρευματοπαθείς έχουν άμεση ανάγκη ειδικών κολυμβητικών εγκαταστάσεων (θερμαινόμενη πισίνα, υδροστρόβιλοι κ.λπ.) σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Να βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα

Για την καλύτερη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα η ΕΛΕΑΝΑ προτείνει η παραλαβή τους να γίνεται μέσω των φαρμακείων. Ωστόσο για τις θεραπείες που απαιτούν νοσοκομείο, το φάρμακο θα πρέπει να φθάνει στον ασθενή μέσω του νοσοκομειακού φαρμακείου που θα βρίσκεται στην Μονάδα Έγχυσης ή στο Κέντρο Υγείας.

Για τα φάρμακα της κοινότητας, όμως, η ΕΛΕΑΝΑ προτείνει να διακινούνται αποκλειστικώς και μόνο από τα φαρμακεία της κοινότητας.

Να ενισχυθεί η συμμετοχή του πολίτη στις δράσεις πρόληψης

Είναι κοινός τόπος ότι η ορθή ενημέρωση των πολιτών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προαγωγή υγείας του πληθυσμού, επισημαίνει ο σύλλογος ασθενών.

Διαβάστε ακόμα Βασίλης Κικίλιας: Υποσχέθηκε συστηματική επικοινωνία σε καθημερινή βάση στους Συλλόγους Ασθενών

Να θεσμοθετηθεί και να λειτουργήσει η ΠΦΥ

«Πιστεύουμε ότι το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) θα πρέπει να βασίζεται στη δημιουργία ενός λειτουργικού και καλώς κατανεμημένου δικτύου γενικών οικογενειακών ιατρών», αναφέρεται στις προτάσεις των ρευματοπαθών.

Όπως προτείνουν, το δίκτυο θα βασίζεται σε Τομείς Υγείας. Κάθε Τομέας θα περιλαμβάνει περίπου 1.500 οικογένειες (μέχρι 5.000 κατοίκους) και σε κάθε τομέα θα υπάρχουν 3 συμβεβλημένοι ιατροί. Το σύστημα αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα της καταγραφής και μελέτης των αναγκών του πληθυσμού. Επιπλέον, θα συμβάλει στον εξορθολογισμό της δαπάνης και στη μέγιστη προσβασιμότητα του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας.

Να δημιουργηθούν κίνητρα για την ιατρική έρευνα

Πάγια πρόταση της ΕΛΕΑΝΑ, προς κάθε κυβέρνηση, είναι η δημιουργία κινήτρων προς τη βιομηχανία (εθνική και πολυεθνική) αλλά και τα ΑΕΙ, για την ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα μας.

Η σύνδεση του clawback με τις δράσεις ανάπτυξης (νέες δομές και υποδομές, καινοτομία κ.λπ.) και κυρίως με την ιατρική έρευνα είναι αναγκαία και επιτακτική, εκτιμούν οι ρευματοπαθείς.

«Το κύριο βάρος της Ιατρικής έρευνας πάντοτε αποτελούσε η κλινική έρευνα σε ασθενείς εθελοντές», τονίζεται στις προτάσεις τους. «Προτεραιότητα για την ΕΛΕΑΝΑ είναι φυσικά η συμμετοχή σε κλινικές έρευνες φάσεων ΙΙ και ΙΙΙ. Επιθυμούμε όμως να συμβάλουμε και σε δημιουργία φάσης IV, με έμφαση στην Επιδημιολογία, Φαρμακοεπιδημιολογία, Γονιδιωματική και Οικολογία, αλλά κυρίως σε κλινική μελέτη Φάσης Ι (υγιείς εθελοντές) και βιοϊσοδυναμιών».

Να λειτουργήσουν γρήγορα μηχανισμοί αξιολόγησης

«Η σπατάλη πόρων για την υγεία του πληθυσμού αποτελεί έναν από τους σημαντικούς λόγους της οικονομικής κρίσης της χώρας. Μνημονιακή υποχρέωση υπήρξε η δημιουργία Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ). Πιστεύουμε ότι η γρήγορη λειτουργία του οργανισμού είναι απαραίτητη για τη χώρα», αναφέρουν οι ασθενείς.

«Η ένταξη των υπαρχουσών δομών (Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Τεχνολογιών Υγείας, ΕΚΑΠΤΥ, ΥΦΕΤ κ.λπ.), σε έναν οργανισμό «ομπρέλα», χωρίς την διακοπή λειτουργίας τους, θα αποτελούσε ίσως την πλέον σύντομη και λειτουργική λύση στο θέμα».

Πάσχουν 2,5 εκατομμύρια Έλληνες

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός. Μέλη της είναι εθελοντές που πάσχουν από αρθρίτιδα ή άλλη ρευματική πάθηση, ρευματολόγοι ιατροί κ.ά.

Οι ρευματικές παθήσεις είναι οι μη τραυματικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Αφορούν τους μυς, τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους, τους τένοντες, τα οστά, την σπονδυλική στήλη.

Υπολογίζεται ότι 2,5 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από κάποια ρευματική πάθηση, όπως η οστεοαρθρίτιδα, οι ρευματοπάθειες, η ουρική αρθρίτιδα κ.λπ.