“’Ελα στη θέση μου”, λένε τα άτομα με αναπηρία και παρκάρουν τα αμαξίδια τους σε θέσεις…parking!

  • Γιάννα Σουλάκη
άτομα με αναπηρία
Σε μια πρωτότυπη ακτιβιστική δράση προχωρούν σήμερα τα άτομα με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους ασυνείδητους οδηγούς να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους σε θέσεις αναπήρων, ή με alarm μπροστά σε ράμπες διέλευσης αναπηρικών αμαξιδίων.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον γνωστό ακτιβιστή του κινήματος των αναπήρων Δημήτρη Αντωνίου, ο οποίος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook προσκαλεί άτομα με αναπηρία να συμμετάσχουν στη δράση, “παρκάροντας” τα αμαξίδια τους την Τρίτη 4/6 και ώρα 9-11 το πρωί, στην πλατεία Αριστοτέλους με τη λεωφόρο Νίκης στη Θεσσαλονίκη και αφήνοντας σημείωμα….  “Επιτρέφω σε 5 λεπτά”!!!!

Τα άτομα με αναπηρία λένε: «Οχι μην το αφήσεις 5 λεπτά…»

Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Αντωνίου:

“Επιστρέφω σε 5 λεπτά” Αυτή είναι η αγαπημένη ατάκα των οδηγών Ι.Χ. που παρκάρουν σε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ (με ή χωρίς αλάρμ) και νομίζουν ότι δεν τρέχει και τίποτα. Μέσα από αυτή την δράση μας λοιπόν θα δείξουμε ότι τρέχει και παρατρέχει! (…)

ΌΧΙ ρε φίλε, να μην το αφήσεις ούτε 5 ούτε 10 ούτε 15 λεπτάκια.
ΌΧΙ δεν δέχομαι ότι πετάχτηκες κάπου εδώ δίπλα
Δεν έχεις ιδέα τι δυσκολίες αντιμετωπίζω και πίστεψε με δεν θέλεις να βρεθείς στην θέση μου”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης και σχολιάζει ότι, οι “περίεργες” εποχές και οι δυσκολίες που ζούμε δεν είναι δικαιολογία να ισοπεδώσουμε τα πάντα:

“ Ας πούμε ότι καταλαβαίνουμε τα νεύρα και την ανυπομονησία των οδηγών. Ας πούμε ότι κατανοούμε (όχι αποδεχόμαστε) την γενικότερη χαλαρότητα απέναντι στην παραβατικότητα που έχει γίνει καθημερινό στοιχείο της ζωής μας. Και εδώ ερχόμαστε εμείς για να θυμίσουμε στους εαυτούς μας και τους γύρω μας ότι και στην βλακεία ή στην αναισθησία πρέπει να υπάρχουν και όρια.

Γι αυτό θέλω να σας θυμίσω ότι…. σεβόμαστε τον συνάνθρωπο με αναπηρία και δεν παρκάρουμε σε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ”.

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση:

Δείτε βίντεο που κοινοποίησε ο Δημήτρης Αντωνίου, στο οποίο περιγράφει τη δυσκολία που αντιμετώπισε, για να διέλθει από δρόμο της Θεσσαλονίκης:

Στην δράση της Πλατείας Αριστοτέλους, θα δώσει το παρόν η ομάδα ρομποτικής και προγραμματισμού του 11ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς και ο δάσκαλος τους στην πληροφορική Νίκος Αυγουλάς, που θα εξηγήσουν την ιδέα-πρόταση που έχουν για το πως η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε το παραπάνω δυσάρεστο πρόβλημα της »απρόσεκτης» ή με έλλειψη σεβασμού πράξης, προς τους ανθρώπους με αναπηρία.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Αντωνίου

Ο 29χρονος σήμερα, Δημήτρης Αντωνίου πριν 13 χρόνια τραυματίστηκε σοβαρά έξω από 7ο  Λύκειο Καλαμαριάς, όπου ως μαθητής συμμετείχε στην κατάληψη του σχολείου του. Ηταν βράδυ της 14ης Οκτωβρίου του 2006, την  ώρα που βρισκόταν στο πεζοδρόμιο με δυο ακόμα φίλους του, όταν ένα αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα έχασε τον έλεγχο και έπεσε επάνω στους τρεις μαθητές.

Οι δυο τραυματίστηκαν ελαφρά, αλλά ο Δημήτρης υπέστη συντριπτικό κάταγμα στον αυχένα, ολική ρήξη νωτιαίου μυελού και αναγκάστηκε να γίνει ακρωτηριασμός του δεξιού χεριού του.

Ο Δημήτρης μετέτρεψε το δραματικό γεγονός που του συνέβη και τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, σε δημιουργία και έμπνευση. Εγραψε βιβλία, σπούδασε φυσική στο Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά και διοργανώνει δράσεις για τα δικαιώματα των αναπήρων.