Εκτίμηση καρδιακού κινδύνου από το ΕΛΙΚΑΡ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στην Ελλάδα, θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους παράγοντες κινδύνου.

Η διαπίστωση αυτή ώθησε το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) να συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου», το οποίο υλοποιείται με την επιστημονική συνδρομή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ειδικότερα, 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα, στην Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, από τις 9:00 έως τις 17:00, γιατροί – συνεργάτες του Ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να καταγράφεται και να παρακολουθείται διαχρονικά η συχνότητα των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον ελληνικό πληθυσμό. Η γνώση αυτή επιτρέπει τη στόχευση των επιστημονικών και άλλων προγραμμάτων, τα οποία προορίζονται να περιορίζουν τα εμφράγματα και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, που αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου», που αρχικά δημιουργήθηκε για να καταγράψει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένο σάκχαρο, κακή διατροφή, κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης στον ελληνικό πληθυσμό, τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα για την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Συμπεράσματα των προγραμμάτων πρόληψης του ΕΛΙΚΑΡ

Τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛΙΚΑΡ στα 12 χρόνια που διεξάγονται, έδειξαν ότι από τους περίπου 65.000 ενήλικες που εξετάστηκαν:

•50% έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl), 25% είναι υπερτασικοί και 10% διαβητικοί,

•42% είναι υπέρβαροι και 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών καπνιστές.

•Μόνον 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει τον στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία παρά την εκτεταμένη χρήση στατινών. Μόνον οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν, περισσότεροι από ό,τι εκτιμάτο (>3% του πληθυσμού των ενηλίκων στην Ελλάδα) πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, ενώ στους ηλικιωμένους (>75 ετών) το ποσοστό είναι >10%. Τα στοιχεία αυτά εξηγούν τον μεγάλο αριθμό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα (35.000/έτος).

Επομένως, η ενημέρωση των πολιτών αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για τη βελτίωση της επικίνδυνης αυτής εικόνας.