Εκτέλεση συνταγών με κωδικό OTP: Ταλαιπωρία ηλικιωμένων ασθενών με διαβήτη καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

  • Ελισάβετ Σταύρου
φαρμακοποιοί - ΟΤΡ
Oι φαρμακοποιοί ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ να εξαιρέσουν τους ηλικιωμένους από το νέο σύστημα με κωδικό OTP για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Από τις 3 Φεβρουαρίου τέθηκε σε λειτουργία η νέα ρύθμιση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για την ταυτοποίηση των δικαιούχων κατά την εκτέλεση συνταγών, με τη χρήση κωδικού μιας χρήσης (OTP) που στέλνεται στο κινητό τους.

Ο ειδικός κωδικός θα αποστέλλεται με μήνυμα στον πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου κάθε δικαιούχου περίθαλψης, ενώ για ανήλικους ή ηλικιωμένους, ο ΕΟΠΥΥ έχει δώσει τη δυνατότητα να δηλώνονται τα κινητά φροντιστών, δηλαδή γονέων ή παιδιών.

Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί καταγγέλουν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς που δεν έχουν σχέση με την τεχνολογία αδυνατούν να πάρουν τα φάρμακά τους με τη νέα ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Εκατοντάδες ασφαλισμένοι αδυνατούν να προμηθευτούν τα αναλώσιμα Σακχαρώδη Διαβήτη από τα φαρμακεία μας και αυτό οφείλεται στην αδυναμία εκτέλεσης των συγκεκριμένων γνωματεύσεων, καθόσον οι ασφαλισμένοι είτε δεν έχουν κινητό, είτε ο αριθμός του κινητού τους δεν είναι πιστοποιημένος για την αποστολή του μηνύματος, είτε έχουν καταχωρημένο αριθμό κινητού στα παιδιά τους που όμως απουσιάζουν και ουσιαστικά δεν είναι παρόντα κατά την εκτέλεση της γνωμάτευσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

«Η επικαιροποίηση του αριθμού του κινητού τους απαιτεί είσοδο στο Φάκελο Υγείας Ασθενούς και γνώση των κωδικών taxisnet καθώς και πιστοποιημένο e-mail, πράγματα που είναι αδιανόητα σε μεγάλες ηλικίες!!», επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί.

Δείτε επίσης: Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Ξεκινά η εκτέλεση συνταγών με OTP – Οδηγίες από τον ΕΟΠΥΥ

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι είχαν επισημάνει τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν κατά την εφαρμογή του εγχειρήματος, ιδιαίτερα για τα ηλικιωμένα άτομα και ότι η εφαρμογή που μέτρου δεν θα βοηθήσει στον έλεγχο της δαπάνης.

«Να εξαιρεθεί το μέτρο για τους άνω των 70», ζητούν οι φαρμακοποιοί

«Ειδικά για το σακχαρώδη διαβήτη το σύστημα γνωρίζει ήδη ποιοι είναι οι σακχαροδιαβητικοί και το κυριότερο, υπάρχει μηνιαίο και ετήσιο πλαφόν το οποίο ελέγχεται ηλεκτρονικά κατά την χορήγησή τους. Το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί για νεότερες ηλικίες. Είναι όμως υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ να εξαιρέσει τους ασφαλισμένους άνω των 70 ετών, που οι περισσότεροι δεν έχουν σχέση με την τεχνολογία», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Υπογραμμίζουν ότι η παρότρυνση να δηλωθεί το κινητό στα παιδιά τους και στους συνοδούς τους είναι «ανεδαφική και ατελέσφορη», αφού δεν είναι εύκολη και πρακτική λύση όταν προσέρχονται τα άτομα αυτά στα φαρμακεία να ψάχνουν να βρουν τα συγγενικά τους πρόσωπα, και αν στα κινητά τους έχουν αποσταλεί οι κωδικοί OTP μέσω μηνύματος.

«Αν πραγματικά ο ΕΟΠΥΥ θέλει να ελέγξει την δαπάνη οφείλει να αυστηροποιήσει τους ελέγχους συνταγογράφησης των γνωματεύσεων από τους ιατρούς, διότι είναι εκτός κάθε λογικής ηλικιωμένοι σακχαροδιαβητικοί να στερούνται επί της ουσίας τον έλεγχο του διαβήτη τους αντί να διευκολύνονται για λόγους αναγκαίας ρύθμισης και πρόληψης», προσθέτουν.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ να αναθεωρήσει την απόφαση του και να δοθεί η δυνατότητα για ηλικίες πάνω από 70 ετών να συνεχίσουν την προμήθεια αναλωσίμων Σακχαρώδη Διαβήτη με τον τρόπο που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα.

«Κανείς δεν μπορεί να στερήσει σ’ αυτές τις ηλικίες το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία!», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Φωτογραφία iStock