Εξαρθρώθηκε τεράστιο κύκλωμα παράνομης εμπορίας φαρμάκων, συμπληρωμάτων και ιατρικού εξοπλισμού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Ιντερπόλ διενήργησε επιχείρηση εντοπισμού μελών κυκλώματος παράνομης εμπορίας φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, στην οποία συμμετείχε και η ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αποτέλεσμα να συλλάβει εκατοντάδες μέλη του. Συνελήφθησαν συνολικά 859 άτομα εκ των οποίων οι 3 στην Ελλάδα!

Στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής επιχείρησης, ελέγχθηκαν περί το 1.000.000 αποστολές δεμάτων και κατασχέθηκαν παραπάνω από 500 τόνοι με περισσότερα από 10 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα. Η εκτιμώμενη αξία αυτών ανέρχεται στα 14 εκατ. δολάρια.

Μεταξύ των ψευδεπίγραφων φαρμάκων που κατασχέθηκαν ήταν αντικαρκινικά, παυσίπονα, , αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, αναβολικά, σκευάσματα για τον HIV, συμπληρώματα διατροφής,και φάρμακα για την επιληψία που θεωρούνται στο σύνολό τους επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία!

Και σαν να μην έφτανα να ψευδεπίγραφα φάρμακα, κατασχέθηκαν πάνω από 11.000 οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, σύριγγες, ακουστικά, φακοί επαφής και χειρουργικός εξοπλισμός.

Αυτή είναι η 11η διεθνής επιχείρηση, με την ονομασία «Pangea XI», η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 9 έως 16 Οκτωβρίου 2018 και συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές, Τελωνεία και Κανονιστικά τμήματα Υγείας, 116 χωρών. Εντοπίσθηκαν και διερευνήθηκαν 16.218 παράνομοι ιστότοποι, από τους οποίους απενεργοποιήθηκαν συνολικά 3.671, από τους οποίους 2.688 ιστοσελίδες και 983 λογαριασμοί σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και διαφημίσεις.

Στην Ελλάδα

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίσθηκαν 84 ιστοσελίδες, απενεργοποιήθηκαν οι 16, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές 6 ιστοσελίδων πώλησης παράνομων προϊόντων αδυνατίσματος και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 3 φυσικών προσώπων.