Εξαδάκτυλος για Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: «Οι έλληνες γιατροί είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι σε όλη την Ευρώπη»

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατρός
Στη σημασία της πρόληψης και της ανάγκης δημιουργίας ενός συστήματος υγείας που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ισχυρού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα, με καλά αμειβόμενους γιατρούς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που βρίσκει τη χώρα μας σε μια στιγμή όπου τα διδάγματα της πανδημίας, σε συνδυασμό με τα διδάγματα του παρελθόντος και την αναγκαιότητα συνολικής αναμόρφωσης του χώρου της υγείας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία», αναφέρει.

Υπογραμμίζει μάλιστα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, σήμερα 7 Απριλίου, πως η πρόληψη και ο τρόπος ζωής είναι εξίσου σημαντικές με την ύπαρξη ενός συστήματος υγείας το οποίο θα εξασφαλίζει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα σύμφωνα με τις δυνατότητες της επιστήμης που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

«Η Ελλάδα στερείται καθολικού και αποτελεσματικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει με πρώτη το 1929. Η διαχρονική αυτή αποτυχία οφείλεται στους κατά καιρούς σχεδιασμούς που αγνοούσαν την πραγματικότητα και τις προτάσεις του ιατρικού κόσμου. Ο πλούτος των επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων της Ελλάδος σε συνδυασμό με τη διαρκή απαίτηση των πολιτών για ελεύθερη επιλογή ιατρού, πρέπει να είναι η βάση κάθε σχεδιασμού», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Εξαδάκτυλος.

«Οι έλληνες γιατροί, οι χειρότερα αμειβόμενοι σε όλη την Ευρώπη»

Σχολιάζοντας τη νέα ρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που προβλέπει το θεσμό του προσωπικού γιατρού, ως «κλειδί» που ξεκλειδώνει όλη τη παροχή φροντίδας Υγείας, ο κ. Εξαδάκτυλος σημειώνει πως, «συστήματα που προβλέπουν αποκλεισμούς και αντιγράφουν άλλες χώρες, απέτυχαν στο παρελθόν και είναι καταδικασμένα στο παρόν και στο μέλλον».

Με αφορμή την κατάθεση σε δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την καθιέρωση του προσωπικού ιατρού, θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να ενσωματωθούν οι προτάσεις του ιατρικού κόσμου, καθώς το παρόν νομοσχέδιο δεν καλύπτει τις δυο αυτές βασικές προϋποθέσεις, αναφέρει και προσθέτει πως επιπλέον η χρηματοδότηση του τομέα της Υγείας θα πρέπει να αυξηθεί, «καθώς η πρόοδος της επιστήμης και η πραγματικότητα το επιβάλλουν».

«Οι Έλληνες γιατροί σήμερα είναι από τους χειρότερα αμειβόμενους στη Ε.Ε., γεγονός που οδηγεί δεκάδες χιλιάδες στη μετανάστευση», προσθέτει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και καταλήγει:

«Δεσμευόμαστε ότι τα συμφέροντα των ασθενών και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του ιατρικού κόσμου θα καθοδηγήσουν τις ενέργειές μας για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του τομέα της Υγείας στη χώρα μας».