Εκρηκτική η κατάσταση στην Χίο με τους πρόσφυγες- Έκκληση του ιατρικού συλλόγου για ετοιμότητα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Επείγουσα ανακοίνωση δημοσιοποίησε προ ολίγου ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου σύμφωνα με την οποία πρέπει να είναι σε ετοιμότητα γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση πιθανών τραυματισμών που θα λάβουν χώρα στο νησί από τους εξοργισμένους πρόσφυγες και μετανάστες...

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΧ, «υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα συμβούν ακραία γεγονότα με τους πρόσφυγες στη Χίο. Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου απευθύνει έκκληση σε δύο ειδικευμένους παθολόγους, δύο παιδίατρους, δύο χειρουργούς, δύο πνευμονολόγους και δύο ορθοπεδικούς να θέσουν τον εαυτό τους σε ετοιμότητα εάν συμβούν ακραίες καταστάσεις με τραυματισμούς ή ρίψη δακρυγόνων να ειδοποιηθούν και να προσέλθουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Χίου προκειμένου να παρέχουν Ιατρική βοήθεια».
Να θυμίσουμε ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στο νησί έχουν σπάσει τα πάντα στον χώρο φιλοξενίας τους και έχουν κατασκηνώσει στο λιμάνι απαιτώντας – αντί να απελαθούν- να μεταφερθούν με πλοίο στον Πειραιά.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου προς τους ιδιώτες γιατρούς του νησιού ακολούθησε μετά την ευρεία σύσκεψη η οποία διεξήχθη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Χίου και κατά την οποία οργανώθηκαν διαδικασίες έκτακτης ανάγκης στα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών). Στο νησί πλανάται μάλιστα η πληροφορία για μαζικές απόπειρες αυτοκτονίας των μεταναστών αν προσπαθήσουν να τους επιβιβάσουν σε πλοία για την Τουρκία… (αλλά η πληροφορία αυτή είναι ανεπιβεβαίωτη και αποτελεί φήμη).

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία που πραγματοποιούσε την σίτισή τους, τους ζητά να μεταβούν στον χώρο φιλοξενίας και αρνείται να τους μοιράσει φαγητό στο λιμάνι και άλλα σημεία της πόλης όπου έχουν καταλάβει δημόσιους χώρους.