Εκλογές ΙΣΑ: Γεώργιος Μαρίνος: «Να υπερασπιστούμε τον ιατρικό κόσμο»!

  • Iatropedia
Γράφει ο Γεώργιος Μαρίνος: Υποψήφιο Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ι.Σ.Α. (Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο -ΔΗ.Κ.Ι. – Ι.Σ.Α.) Η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους γιατρούς, έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Πολλοί νέοι γιατροί πλέον, με την αποφοίτησή τους επιλέγουν το εξωτερικό για την ειδίκευση και την επαγγελματική τους αποκατάσταση και έτσι η πατρίδα μας στερείται τις υπερπολύτιμες γνώσεις και […]

Γράφει ο Γεώργιος Μαρίνος: Υποψήφιο Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ι.Σ.Α.

(Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο -ΔΗ.Κ.Ι. – Ι.Σ.Α.)

Η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους γιατρούς, έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Πολλοί νέοι γιατροί πλέον, με την αποφοίτησή τους επιλέγουν το εξωτερικό για την ειδίκευση και την επαγγελματική τους αποκατάσταση και έτσι η πατρίδα μας στερείται τις υπερπολύτιμες γνώσεις και την ανεκτίμητη προσφορά τους και όπως διαβάζουμε καθημερινά και ενημερωνόμαστε από διάφορα ρεπορτάζ, οι υπηρεσίες που προσφέρουν στις χώρες που εργάζονται, αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται, τόσο από τους συναδέλφους όσο και από τους πολίτες.

Επιπλέον, ο εργαζόμενος στο χώρο της υγείας νιώθει απόλυτα αναλώσιμος σε ένα σύστημα αφερέγγυο και αναξιοκρατικό. Η εργασιακή ασφάλεια που πρέπει να έχει ο λειτουργός υγείας είναι ανύπαρκτη.

Το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δέχεται μια τεράστια πίεση υποχρηματοδότησης, με αποτέλεσμα τη σταδιακή του υποβάθμιση με αμείωτους ρυθμούς. Ο προϋπολογισμός του δημόσιου συστήματος υγείας έχει μειωθεί κατά 40%, ενώ βασική επιδίωξη είναι η μείωση των δαπανών για την υγεία στο επίπεδο του 6% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.

Τα τελευταία 5 χρόνια της πρωτοφανούς κρίσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κοινωνικο-οικονομική κρίση από το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου, καθώς χάθηκε σχεδόν το 1/4 του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ),ενώ η ανεργία κλιμακώθηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα (από 8% το 2008 στο σχεδόν 30% το 2013).

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε, πριν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, ότι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας και ειδικότερα με τον χώρο της υγείας να τελεί υπό κατάρρευση, δεν μπορούμε να παραμένουμε απλοί θεατές και να αφήνουμε τα προβλήματα να διαιωνίζονται χωρίς άμεση και αποτελεσματική επίλυση αυτών.

Η συνέχιση αυτής της δυσάρεστης κατάστασης θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των πολιτών και θα επηρεάσει άμεσα την κοινωνική ασφάλεια και ευημερία του λαού καθώς η υγεία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ύπαρξη και την πρόοδο ενός λαού.

Ο θνησιγενής ΕΟΠΥΥ πνέει τα λοίσθια.Τα Δημόσια Νοσοκομεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στον στοιχειώδη προορισμό τους και την αντιμετώπιση μέχρι και απλών ιατρικών περιστατικών καθώς η έλλειψη αναλωσίμων και φαρμακευτικού υλικού είναι ολοφάνερη.

Οι Νοσοκομειακοί ιατροί,με αποδεκατισμένες αμοιβές και με προσωπική θυσία προσπαθούν να κρατήσουν εν ζωή το Ε.Σ.Υ, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία εμφανίζουν μεγάλα λειτουργικά προβλήματα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί τελούν σε οικονομική ομηρία. Δυστυχώς η ανεργία και το κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων ιατρών και όχι μόνον, μας έχει γυρίσει στη δεκαετία του 60 και αν συνεχιστεί αυτή η καθοδική πορεία, θα ζήσουμε τραγελαφικές καταστάσεις βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των πολιτών και θα οδηγηθούμε σε επικίνδυνες ατραπούς.

Καλούνται επιτακτικά και έχουν χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό να πάρουν ξεκάθαρη θέση πάνω σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα και επείγοντα προβλήματα του ευαίσθητου χώρου της υγείας, όλοι οι πολιτικοί ιθύνοντες αυτής της χώρας καθώς η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό από το οποίο εξαρτάται η ύπαρξη ενός λαού και πολιτικά παιχνίδια στην υγεία δεν έχουν θέση.