Εκκενώνεται άμεσα επικίνδυνο κτήριο στο Νοσοκομείο Αγ. Παύλος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
νοσοκομείο
Επικίνδυνο και ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση, κρίθηκε το κτίριο Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Αγ. Παύλος σύμφωνα με έκθεση στατικότητας που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες και που αποκαλύπτει το Grtimes.gr.

Το κτίριο έχει υποστεί καθίζηση με συνέπεια να μείνουν εκτεθειμένα τα πάνελ αμιάντου που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.

Από τη λειτουργία της μονάδας το 1987 μέχρι και σήμερα ασθενείς μεταγγίζονται σε ένα χώρο κατασκευασμένο με υλικό άκρως επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μετά τη γνωστοποίηση της τεχνικής έκθεσης της επιτροπής ελέγχου στατικότητας, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια και η Διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισαν την άμεση εκκένωση του κτίσματος.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της τεχνικής έκθεσης η οποία έγινε κατόπιν απόφασης του διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Στρατή Πλωμαρίτη και αποκαλύπτει το Grtimes.gr:

«Α) Το κτίριο παρουσιάζει εκτεταμένες ρωγμές τόσο στα στοιχεία του φέροντα οργανισμού όσο και στα εσωτερικά δομικά στοιχεία που οφείλονται στην καθίζηση του εδάφους η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. ΅

Β) Το κτίριο δεν έχει σαφές στατικό σύστημα με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια ενίσχυσης να είναι ιδιαίτερα δύσκολη με αμφίβολα αποτελέσματα.

Γ) Το κτίριο είναι κατασκευασμένο από πάνελ αμιάντου. Ο αμίαντος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα πρέπει να είναι καλυμμένος όμως λόγω των καθιζήσεων εμφανίζονται αρκετά σημεία που έχουν υποστεί θραύση, όπως φαίνεται και στις συνημμένες φωτογραφίες, με αποτέλεσμα να έρχεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Η έκθεση προτείνει την άμεση εκκένωση του κτιρίου καθώς σε περίπτωση σεισμού είναι πολύ πιθανό να υποστεί σοβαρές βλάβες με ανυπολόγιστες  συνέπειες για το προσωπικό και τους ασθενείς. Σημειώνει ακόμη ότι «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εφόσον το φαινόμενο της καθίζησης είναι σε εξέλιξη, να αποκολληθούν τμήματα της τοιχοποιίας και να προκαλέσουν ατυχήματα».  Υπογραμμίζεται ακόμη ότι «παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την καθαίρεση και απομάκρυνση των στοιχείων αμιάντου από εξιδεικευμένη εταιρεία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το κείμενο καταλήγει τονίζοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης από τεχνικής άποψης είναι πρακτικά αδύνατη και το κτίριο είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση.

Μεταφορά ασθενών

Η τεχνική έκθεση υποβλήθηκε στη διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Πατερνά την περασμένη Πέμπτη, ενημερώθηκε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της διοικήτριας του Ιπποκρατείου κ. Παπαχριστοδούλου αποφασίστηκε οι 39 πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς του Αγ. Παύλου να μεταφερθούν σταδιακά στη μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας που λειτουργεί στο Ιπποκράτειο, ως μια άμεση λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα το υπόλοιπο διοικητικό προσωπικό θα μεταφερθεί σε άλλους χώρους του Αγ. Παύλου.

Ανάστατοι οι ασθενείς

Το γεγονός προκαλεί αντιδράσεις στις τάξεις των ασθενών οι οποίοι αναρωτιούνται για πιο λόγο δεν ενημερώθηκαν νωρίτερα και γιατί δεν ζητήθηκε η άποψή τους για τη μεταφορά της νοσηλείας τους στο Ιπποκράτειο.

Μέλη του Δ.Σ του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας συναντήθηκαν σήμερα το πρωί με τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ και την Διοικήτρια του Νοσοκομείου του Αγ. Παύλου προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα. Ο κ. Πλωμαρίτης επισήμανε ότι η μεταφορά των ασθενών θα γίνει τμηματικά, αρχής γενομένης από αυτούς που έχουν ραντεβού για να μεταγγιστούν την προσεχή Δευτέρα, συνοδεία της γιατρού της Μονάδας και θα ακολουθήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και οι υπόλοιποι. Επίσης τόνισε ότι στη μονάδα του Ιπποκρατείου θα μεταφερθεί και το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ θα γίνουν προσπάθειες για την ενίσχυση με ακόμη έναν επικουρικό ιατρό. Τα μέλη του συλλόγου εξέθεσαν στον κ. Πλωμαρίτη το πρόβλημα έλλειψης χώρου που υπάρχει στη Μονάδα του Ιπποκράτειου στην οποία μεταγγίζονται ήδη 190 ασθενείς, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει συνολική επιβάρυνση τους καθώς θα αναγκαστούν να συνωστίζονται, με ότι αυτό συνεπάγεται για την νοσηλεία τους.

Πρότειναν οι ασθενείς του Αγ. Παύλου να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στις μονάδες του Ιπποκρατείου και του ΑΧΕΠΑ, αίτημα που ο κ. Πλωμαρίτης δήλωσε ότι θα εξετάσει .

Οι ασθενείς θα συναντηθούν απόψε προκειμένου να αποφασίσουν για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

Το ιστορικό

Το κτίριο όπου στεγάζεται η μονάδα μεσογειακής αναιμίας του Αγ. Παύλου κατασκευάστηκε το 1987. Είναι ισόγειο κτίσμα εμβαδού 309 m2 και ανήκει στην κατηγορία της ελαφράς κατασκευής. Βρίσκεται σε επικλινές έδαφος και είναι τοποθετημένο σε υπερυψωμένη βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα και δομικό πλέγμα.

Ήδη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του παρουσιάστηκαν προβλήματα τα οποία με την πάροδο του χρόνου έγιναν μεγαλύτερα και εμφανέστερα.

Το 2007 πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία μελέτη εντοπισμού και καταγραφής υλικών αμιάντου στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος». Ειδικότερα στη μονάδα μεσογειακής αναιμίας εντοπίστηκε αμίαντος στα περιμετρικά δομικά στοιχεία και στα πάνελς του κεντρικού διαδρόμου καθώς και στα πλακίδια των δαπέδων. Προτάθηκε η περιοδική συντήρηση των πάνελς (βάψιμο) και η επικάλυψη των πλακιδίων των δαπέδων με άλλα υλικά ενώ έγινε η σύσταση ότι σε περίπτωση φθορών τόσο στα πάνελς όσο και στα δάπεδα θα πρέπει να γίνει απομάκρυνση του αμιάντου από εξειδικευμένο συνεργείο τηρώντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Το 2015 πραγματοποιήθηκαν εργασίες επισκευών στο κτίριο μεταξύ των οποίων ήταν και η κατασκευή επιφανειακών τοιχείων μικρού μήκους στα σημεία ρηγματώσεων του περιμετρικού τοιχείου – θεμελίου.

Πηγή: www.grtimes.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν