ΕΚΦΑ: Συνεχίζονται τα προβλήματα με τους Φαρμακοποιούς και τη νέα χρονιά

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμακοποιοί
Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΕΦΚΑ ότι στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019 θα είχαν λυθεί τα προβλήματα με τα λανθασμένα ειδοποιητήρια και τις υπέρογκες οφειλόμενες εισφορές των φαρμακοποιών προς τον φορέα, τα προβλήματα συνεχίζονται και το 2020, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής.

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ ΕΦΚΑ και Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), η οποία ξεκίνησε όταν οι Φαρμακοποιοί έλαβαν λανθασμένα (στην συντριπτική τους πλειοψηφία) ειδοποιητήρια για υπέρογκες οφειλόμενες εισφορές, τα οποία αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Φορέα. Τα ποσά που καταλογίζονται στους φαρμακοποιούς σε κάποιες περιπτώσεις αφορούν εισφορές σχεδόν για το … σύνολο του επαγγελματικού τους βίου.

Οι Φαρμακοποιοί στα τέλη του προηγούμενου χρόνου απέστειλαν εξώδικο στον ΕΦΚΑ, ενώ η Διοίκηση του Φορέα παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλήματος και ισχυρίστηκε ότι αυτό προέκυψε από την παραλαβή από το ΤΣΑΥ ενός ηλεκτρονικού αρχείου ανακριβών, αλλά και ελλειμματικών καταγραφών. Ο φορέας είχε υποσχεθεί ότι τα προβλήματα θα είχαν λυθεί έως το τέλος του χρόνου. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο, τα προβλήματα συνεχίζονται:

«Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι διαμαρτυρίες ξανά για το θέμα των ειδοποιητηρίων για τις εισφορες του ΕΦΚΑ (ΤΣΑΥ) (…) Προφανώς – δεδομένων των διαμαρτυριών των φαρμακείων – ουδεμία διόρθωση έγινε, και το λάθος διαδέχεται άλλο λάθος κ.ο.κ. Είναι αυτονόητο ότι ως ΦΣΑ, θα αποστείλουμε ξανά έγγραφο και θα προβούμε σε όποια άλλη ενέργεια χρειαστεί ώστε να υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Λουράντος.

Δείτε επίσης – ΕΦΚΑ: Έλεγχο στα οικονομικά ζητούν το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι Φαρμακοποιοί

Ο ΦΣΑ απέστειλε έγγραφο προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, στο οποίο επισημαίνεται ότι «δεν είναι δυνατόν να εμφανίζονται ως οφειλέτες και μάλιστα με εξωφρενικά ποσά, φαρμακεία που είναι απολύτως συνεπή με τις υποχρεώσεις σχτικά με την καταβολή των εισφορών τους»

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ζητά από τον ΕΦΚΑ:

  • Να ανασταλεί άμεσα η ανάρτηση των εσφαλμένων ειδοποιητηρίων
  • Να επιληφθεί του θέματος, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο τόσο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Δείτε την σχετική επιστολή:

«Είναι αυτονόητο ότι ως ΦΣΑ θα αποστείλουμε ξανά έγγραφο και θα προβούμε σε όποια άλλη ενέργεια χρειαστεί, ώστε να υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα», σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος.