ΕΚΕΑ: Πλατφόρμα θα δείχνει σύντομα σε πραγματικό χρόνο τα αποθέματα αίματος σε όλη τη χώρα

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΚΕΑ
Τι είπε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Η πορεία της αιμοδοσίας στη χώρα μας.

Σε πραγματικό χρόνο και με κάθε λεπτομέρεια θα φαίνονται τα αποθέματα αίματος σε όλη τη χώρα, χάρη σε ένα νέο, ενιαίο πληροφοριακό σύστημα που θα τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM, ο κ. Παναγιώτης Κατσίβελας εξήγησε πως το νέο σύστημα θα παρέχει στο ΕΚΕΑ πλήρη εικόνα, ανά πάσα στιγμή, από όλες τις νοσηλευτικές μονάδες αιμοδοσίας. Έτσι, όταν υπάρχει ανάγκη σε κάποιο σημείο της επικράτειας, θα καλύπτεται με άμεση μεταφορά αίματος.

«Είναι ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα μας. Μέχρι στιγμής καμία μονάδα αιμοδοσίας δεν μπορούσε να διασυνδεθεί με κάποια άλλη. Και ήταν ένα τεράστιο έλλειμμα, όχι μόνο στη διαχείριση του αίματος, αλλά και στη χάραξη της στρατηγικής, ώστε να έχουμε επάρκεια», τόνισε ο κ. Κατσίβελας.

Το κόστος του προγράμματος είναι 2,9 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση έχει γίνει από το ΕΣΠΑ, πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στο ΕΚΕΑ κατασκευάζεται και αναμένεται εντός διμήνου να έχει ολοκληρωθεί εργαστήριο για τον ορολογικό έλεγχο. Σε αυτό θα γίνεται μέτρηση αντισωμάτων για ασθένειες που μεταδίδονται με τη μετάγγιση αίματος.

«Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο με πλήρη αυτοματοποιημένη διαδικασία, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, που θα συμβάλλει στην τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας υπογράμμισε.

Ρεκόρ πενταετίας το 2022

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ ανέφερε ακόμα πως ότι οι ανάγκες αίματος της χώρας καλύπτονται. Και αυτό διότι, ειδικά μετά την πανδημία, έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η εθελοντική αιμοδοσία.

Μέχρι στιγμής εφέτος έχουν συλλεχθεί 14.000 μονάδες αίματος περισσότερες απ’ όσες το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, είπε. Εξίσου ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 2021 και το 2022 έδωσαν αίμα σχεδόν 150.000 νέοι αιμοδότες.

Η χώρα μας χρειάζεται μεσοσταθμικά κάθε χρόνο περίπου 550.000 μονάδες αίματος. Από αυτές, οι 120.000 προορίζονται για ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.

Το 2022 οι 349.000 μονάδες αίματος προήλθαν από την εθελοντική αιμοδοσία. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ πενταετίας, ως προς τον αριθμό του εθελοντικού αίματος.

Το υπόλοιπο αίμα προήλθε από συγγενείς και φίλους των ασθενών, «που θα πρέπει ως κοινωνία να τους απαλλάξουμε από το βάρος», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ.

«Υποχρέωση και στόχος του ΕΚΕΑ είναι να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες του πληθυσμού με εθελοντικό αίμα», επισήμανε. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δίνουν το περισσότερο αίμα ανά μονάδα πληθυσμού παγκοσμίως. Κάθε χρόνο βρίσκεται στην 4η ή 5η θέση».

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 το ποσοστό συμμετοχής των εθελοντών στις ανάγκες της χώρας προσέγγισε το 70%. Το αντίστοιχο ποσοστό του 2022 ήταν 64,9% και στο τέλος χρονιάς έκλεισε με 65,3%.

Ποιοι και που μπορούν να δώσουν αίμα

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, στην εθελοντική αιμοδοσία μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας 18-65 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλεύονται την ιστοσελίδα του ΕΚΕΑ για περισσότερες πληροφορίες.

Αίμα μπορούν να δώσουν σε οποιαδήποτε από τις 92 νοσηλευτικές μονάδες αιμοδοσίας που υπάρχουν στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Στην ιστοσελίδα του Κέντρου αναφέρονται επίσης οι έκτακτες αιμοδοσίες που γίνονται συνήθως τα Σαββατοκύριακα σε διάφορες περιοχές.

Πως επηρεάζει η επικαιρότητα την αιμοδοσία

Πώς επιδρούν άραγε στη συλλογή αίματος τα  ακραία γεγονότα, όπως η πανδημία, οι πλημμύρες αλλά και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη τον περασμένο Φεβρουάριο;

«Η πανδημία επηρέασε αρνητικά την εθελοντική αιμοδοσία. Το ίδιο και ο παρατεταμένος καύσωνας τον Ιούλιο και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία», απάντησε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ. «Ένα δυστύχημα όπως αυτό των Τεμπών, όμως, λειτουργεί εντελώς αντίθετα. Πολύς κόσμος προσέτρεξε να αιμοδοτήσει και εκείνη τη στιγμή είχαμε εκρηκτική αύξηση στην εισροή αίματος κατά 33%. Συγκεντρώθηκαν περίπου 16.000 περισσότερες μονάδες, από τις περίπου 45.000 (όριο ασφαλείας) που καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας σε μηνιαία βάση».

Όσον αφορά, τέλος, το ερώτημα αν γίνεται αγοραπωλησία αίματος, ο κύριος Κατσίβελας απάντησε πώς στη χώρα μας απαγορεύεται ρητά εκ του νόμου. Ωστόσο υπάρχει συνεργασία του ΕΚΕΑ με τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, από τον οποίο προμηθευόμαστε 20.000 μονάδες το χρόνο, για τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία.

Σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό κράτος πληρώνει το κόστος επεξεργασίας, το οποίο είναι αντίστοιχο του κόστους που θα είχαμε, εάν είχαμε τις μονάδες αυτές στη χώρα μας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock