Η ΕΚΕ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για τον αντικαπνιστικό νόμο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα, συμμετείχε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής κ. Μανιού.

Την ΕΚΕ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Στέφανος Φούσας και ο αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Τσιούφης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και ιδιαίτερα του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Στη συνεδρίαση παρών ήταν ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.

Ο πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Φούσας κατά την παρέμβασή του αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και για μια εθνική πολιτική πρόληψης υγείας, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά η συνήθεια του καπνίσματος στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.

Διατύπωσε επίσης το αίτημα για ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με μοναδικό θέμα το κάπνισμα, έτσι ώστε το υπουργείο Υγείας, τα πολιτικά κόμματα αλλά και οι επιστημονικοί φορείς να συνεργαστούν και να αναδείξουν συνολικά τις προτάσεις τους για την ουσιαστική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που μένει στα χαρτιά εδώ και χρόνια.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΕ κ. Κων/νος Τσιούφης, αφού εξέφρασε την βούληση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας να συμβάλλει με κάθε θετικό τρόπο στην επίτευξη του στόχου για τη μείωση του καπνίσματος και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, μίλησε για τον ρόλο του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως «Δούρειο Ίππο» και ότι κύριος στόχος είναι συνολικά η αποτροπή της συνήθειας του καπνίσματος.
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι βουλευτές τοποθετήθηκαν επί του θέματος και πραγματοποίησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τους επιστημονικούς φορείς.

Θετική εξέλιξη κατά τη συνεδρίαση αποτέλεσε η αποδοχή -εκ μέρους του προέδρου της Επιτροπής, βουλευτή κ. Μανιού και βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου- του αιτήματος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας να πραγματοποιηθεί στο προσεχές διάστημα ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου, παρουσία των επιστημονικών φορέων, προκειμένου να εκφράσουν επίσημα την άποψή τους και τις προτάσεις τους για το επίμαχο θέμα.