Εκδήλωση του ΕΚΠΑ για την Α’ Παιδιατρική Κλινική στο Παίδων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πενήντα χρόνια συμπληρώνει φέτος η Ετήσια Θεραπευτική Ενημέρωση της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μια σημαντική εκδήλωση επετειακού χαρακτήρα!

Η φετινή 50η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 – 23 Απριλίου 2017 στην Αίθουσα Θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών, αποτελεί «σταθμό» στην πορεία της Παιδιατρικής στη χώρα μας, καθώς, αναπολώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, αναδεικνύει ταυτόχρονα τις προόδους στην παθογένεια νόσων, αλλά και στις νέες θεραπείες που θα εφαρμοστούν στο μέλλον, παράλληλα με τη βελτιστοποίηση της παρεχόμενης φροντίδας σε κάθε άρρωστο παιδί.

Η Α’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδράζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», αποτελεί την αρχαιότερη και μεγαλύτερη Παιδιατρική Κλινική όλων των Πανεπιστημίων της Ελλάδας. Η Α’ Παιδιατρική Κλινική πάντα πρωτοστατούσε στην εκπαίδευση Παιδιάτρων και στην αντιμετώπιση των πλέον δύσκολων παιδιατρικών περιστατικών της χώρας. Το 1968, με Διευθυντή τον αείμνηστο Καθηγητή Νικόλαο Ματσανιώτη, η Κλινική καθιέρωσε την Ετήσια Θεραπευτική Ενημέρωση, με στόχο τη συνεχιζόμενη ενημέρωση και εκπαίδευση των Παιδιάτρων.

Στην εφετινή επετειακή Θεραπευτική Ενημέρωση, πέρα από τις αναμνήσεις και τα στιγμιότυπα των τελευταίων 50 ετών, θα συζητηθούν και νεότερα δεδομένα, όπως το καίριο θέμα της Επιγενετικής. Η Επιγενετική, η εκδήλωση, δηλαδή, χαρακτηριστικών που δεν οφείλονται σε αλλαγή των γονιδίων του κάθε ατόμου, αλλά στην τροποποίηση έκφρασης των γονιδίων του λόγω περιβαλλοντικών επιδράσεων ή προσαρμογής σε αντίξοες συνθήκες, φαίνεται ότι επηρεάζει σχεδόν όλα τα όργανα ενός οργανισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα παιδιά που γεννιούνται μετά από τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν μεταβολικές διαταραχές στην μετέπειτα ζωή τους, καθώς και τα παιδιά που γεννιούνται μετά από ενδομήτρια υποθρεψία, λόγω αντίξοων συνθηκών του ενδομητρίου περιβάλλοντος, όπως σε ανεπάρκεια του πλακούντα ή αρρύθμιστο Σακχαρώδη Διαβήτη της εγκύου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της Επιγενετικής θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί η νέα διάγνωση της «οστεοσαρκοπενικής» και «παράδοξης» παχυσαρκίας, η οποία είναι και αυτή που έχει και τις πιο αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσής του. Αυτή η συχνότατη μορφή παχυσαρκίας ξεκινάει απο την παιδική ηλικία και εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής.

Παράλληλα, πέρα από τα νεότερα δεδομένα στην εκδήλωση νοσημάτων, θα συζητηθούν και τα νεότερα ελπιδοφόρα δεδομένα στη θεραπεία του παιδικού καρκίνου, καθώς και η ανάγκη εξατομικευμένης θεραπείας σε διάφορα παιδιατρικά νοσήματα. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ασθένειες, αλλά ασθενείς με τα ιδιαίτερα κάθε φορά χαρακτηριστικά τους. Επίσης, θα συζητηθούν τα νεότερα σχετικά με τα εμβόλια που προτείνονται στα παιδιά, καθώς και θέματα που αφορούν τον κάθε Παιδίατρο, όπως το πολύ επίκαιρο θέμα του μικροβιώματος και η επίδρασή του στη γενικότερη υγεία του παιδιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν